En kommission har undersøgt omfanget af overgreb i den irske katolske kirke. Konklusionen er rystende. (Arkivfoto)
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AP

En kommission har undersøgt omfanget af overgreb i den irske katolske kirke. Konklusionen er rystende. (Arkivfoto)

Internationalt

Præster og nonner misbrugte skolebørn

Ny rapport fortæller om irske præster og nonner, der terroriserede tusinder af børn ved at tæve, voldtage og ydmyge dem.

Internationalt

Tusinder af irske drenge og piger er blevet terroriseret af præster og nonner fra den romersk-katolske kirke.

Samtidig fejlede myndighederne totalt i at stoppe overgrebene, der både talte voldtægter, ydmygelser og gentagne voldelige overgreb.

Det er den rystende konklusion af en med spænding ventet rapport, som er blevet offentliggjort i dag, efter at den har været ni år undervejs.

En kommission har undersøgt sager om tusindvis af børn, som befandt sig i den irske romersk-katolske kirkes institutioner fra 1930 til 1990'erne.

Rapporten fylder 2.600 sider. Den er baseret på vidneudsagn fra de tidligere skolebørn samt embedsmænd fra de mere end 250 statsdrevne institutioner.

Fra 1930’erne og frem til 1990’erne blev mere end 30.000 irske børn sendt afsted til det romersk-katolske netværk af skoler, børnehjem og opdragelsesanstalter.

Gjorde intet for at hjælpe Rapporten slår fast, at overgreb og voldtægt var en del af tilværelses i drengenes afsnit, og at skolernes ledere stort set intet gjorde for at forebygge overgrebene.

Pigerne var ikke i samme fare for seksuelle overgreb som drengene. Til gengæld var de ofte udsat for overfald og ydmygelser, så de kom til at føle sig værdiløse

»I nogle skoler var der et højt niveau af rituelle tæv. Piger blev slået med instrumenter designet til at maksimere smerten. De blev slået alle steder på kroppen«, står der ifølge nyhedsbureauet AP i rapporten.

Vilkårlig straf
Kommissionens rapport konkluderer endda, at kirkens embedsmand beskyttede de pædofile og skærmede dem mod anklagerne.

»Et klima af frygt, skabt af omsiggribende, overdreven og vilkårlig straf gennemsyrede de fleste af institutionernerne (..).Børn levede med den daglige terror, der kommer af ikke at vide, hvor de næste slag vil komme fra«, konkluderer rapporten.

Der står også, at systemet behandlede dem som fængselsindsatte eller slaver. Ikke mennesker med rettigheder og potentiale.

Mangelfulde tjek
Myndighederne bliver fordømt for de sjældne og mangelfulde tjek på den irske romersk-katolske kirkes institutioner.

Inspektorerne tjekkede nemlig blot, at børnene blev fik mad, havde tøj på og modtog uddannennelse. Den kontrol bliver kaldt fejlagtig.

Stadig traumatiserede

Blandt de tusinder af tidligere skoleelever, der har bidraget til rapporten, er mange stadig traumatiserede i dag. Regeringen bliver derfor i rapporten rådet til at skaffe rådgivning og uddannelse til ofrene.

På trods af den omfattende mishandling vil ingen overgrebsmænd blive retsforfulgt. Blandt andet fordi alle, der optræder på de 2600 sider, er anonymiserede.

Årsagen til dette er organisationen De Kristne Brødre.

De har forsinket undersøgelsen i mere end et år med et sagsanlæg, som succesfuldt forsvarede deres medlemmers ret til anonymitet i alle referencer i rapporten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden