Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Benjamin Netanyahu taler om fred, men i hans udspil er der ikke plads til de mindst 2 millioner palæstinensiske flygtninge, der bor uden for Israels grænser. Arkivfoto.
Foto: DAN BALILTY/AP

Benjamin Netanyahu taler om fred, men i hans udspil er der ikke plads til de mindst 2 millioner palæstinensiske flygtninge, der bor uden for Israels grænser. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israel klar til at forhandle fred

Den israelske regeringschef, Benjamin Netanyahu, skifter kurs og vil nu acceptere palæstinensisk stat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israels regeringschef, Benjamin Netanyahu, er rede til at mødes med arabiske ledere på ethvert tidspunkt for at fremme fred i regionen, siger han i en tale i dag.

Netanyahu siger desuden, at han er parat til at acceptere en palæstinensisk stat, såfremt denne bliver afmilitariseret.

»Jeg opfordrer vore palæstinensiske naboer: Lad os indlede fredsforhandlinger øjeblikkeligt og uden forhåndsbetingelser«, siger Netanyahu.

Forhandlinger med Hamas er udelukket

Samtidig gør han det klart, at Det Palæstinensiske Selvstyre må nedkæmpe de islamister i Hamas, som modsætter sig forhandlinger med Israel.

FOTO:Israelere og palæstinensere afventer Netanyahus tale

Netanyahu siger også, at Israel ikke vil bygge nye bosættelser.

»Vi vil heller ikke ekspropriere jord med henblik på nye bosættelser«, tilføjede han.

Om territorielle afgivelser hed det i talen:

»Mange har fortalt os, at en israelsk afgivelse af territorier er nøglen til fred. Men realiteten er, at hver tilbagetrækning, vi har gennemført, er blevet fulgt op med missiler og selvmordsangreb«, sagde regeringschefen, der heller ikke vil acceptere, at Jerusalem bliver en delt by.

LÆS BAGGRUND:Fra statsdannelse til konflikt

Der er tale om et markant kursskifte for den ellers så kompromisløse regeringschef, som i sin tid gik til valg på det synspunkt, at han kunne ville gennemføre økonomiske aftaler med palæstinenserne. Dermed synes Netanyahu at være kommet USA's præsident, Barack Obama, i møde.

Forudsætningen vil være, at den palæstinensiske ledelse fuldt ud anerkender Israel som en jødisk stat. Fra palæstinensisk hold har det været fremhævet, at hvis jødedommen gøres til statsreligion, vil det blive taget ilde op af den femtedel af Israels befolkning, som er arabere, langt hovedparten af dem muslimer.

LÆS BAGGRUND:Hvem er Hamas?


Regeringschefen siger videre, at det palæstinensiske flygtningeproblem skal løses uden for Israels grænser. Der bor mindst et par millioner palæstinensiske flygtninge uden for Israel, fortrinsvis i Jordan og Libanon.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden