Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Støttedemonstration for de dømte i Pirate Bay-sagen i Sverige. Arkivfoto
Foto: FREDRIK PERSSON/AP

Støttedemonstration for de dømte i Pirate Bay-sagen i Sverige. Arkivfoto

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi går i offensiv mod netpirater

Svensk rigspoliti ansætter mindst 15 betjente, der skal bekæmpe netpiraters ulovlige fildeling.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svenske netpirater får det sværere end deres danske kollegaer på den anden side af sundet.

Den svenske regering har nemlig bedt det svenske rigspoliti om at give 15 af deres betjente et nyt job: De skal på fuld tid efterforske illegal fildeling og ophavsret.

Fra Malmø, Stockholm og Gøteborg skal betjentene hjælpe anklagerne med at opklare sager om ulovlig downloads af for eksempel musik, film og tv-serier.

»Der findes eksempler, hvor vi har måtte droppe efterforskningen, fordi vi ikke kunne skaffe beviser tilstrækkeligt hurtigt«, siger anklager Henrik Rasmusson til Sveriges Radio.

Piratpartiet: »Absurd prioritering« Det svenske Piratparti, som for nyligt fik en plads i Europa-parlamentet, mener dog, at de 15 efterforskere spilder deres kræfter.

Sveriges Piratparti er inde i varmen i EU-Parlamentet.

»Vi synes, at det er en absurd prioritering. Der findes forbrydelser, som burde være højere prioriteret end fildeling«, siger Mårten Fjällström, partisekretær i Piratpartiet til politiken.dk.

Han synes, at regeringen løber fra sine valgløfter.

»Det er interessant at regeringen, der tidligere har sagt, at den ikke vil jagte en hel generation og har forsøgt at profilere sig på at løse fildelingsspørgsmålet, nu sætter politiet ind på noget, som slet ikke burde være en forbrydelse«.

Ny antipirat-lov ikke årsagen

I Sverige indførte man i april en antipirat-lov kaldet Ipred-loven.

Loven skal gøre det nemmere for ophavsrethavere - som for eksempel pladeselskaber - at retsforfølge netpirater.

LÆS ARTIKEL Ny lov tvinger pirater fra nettet.

Men ifølge Rikspolisstyrelsen er det ikke på grund af flere ophavsretsbrud på den nye lov at, at de har ansat flere betjente.

»Brud på Ipred-loven blander politiet sig ikke i. Det er pladeselskaberne selv, som skal efterforske disse sager«, siger pressesekretær i Rikspolisstyrelsen Varg Gyllander til politiken.dk.

Kopitasker og ulovlig medicin
Ifølge Rikspolisstyrelsen skal efterforskerne ikke kun opklare sager om ulovlig fildeling, men også om brud på ophavsret som for eksempel ulovlig kopiering af mærkevarer og medicin.

Men Piratpartiets Mårten Fjällström forstår ikke, hvorfor man ansætter efterforskere, der både skal beskæftige sig med fildeling og med kopi-tasker.

»Det er mærkeligt, at man blander fildeling sammen med smugling af medicin og kopitasker. Smugling er et samfundsproblem - det er fildeling ikke«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden