Jóhanna Sigurdardóttir kan blive en rollemodel for andre homoseksuelle, mener Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.
Foto: BRYNJAR GAUTI/AP

Jóhanna Sigurdardóttir kan blive en rollemodel for andre homoseksuelle, mener Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Internationalt

Homoseksuelle jubler over lesbisk statsleder

Island er tæt på at udnævne verdens første lesbiske statsleder i socialdemokraten Jóhanna Sigurdardóttir.

Internationalt

For tre årtier siden valgte Island som det første land i verden en kvindelig præsident.

I dag blæser forandringens vinde igen hen over landet, der ser ud til at få verdens første erklærede lesbiske regeringsleder, når socialdemokraten Jóhanna Sigurdardóttir på lørdag udpeges som ny statsminister frem til det islandske valg i maj.

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske mener, at udnævnelsen kan have stor betydning for andre homoseksuelle.

»Det har en enorm symbolværdi. Hun kan blive en rollemodel for alle dem, som har svært ved at tale åbent om deres homoseksualitet«, siger HC Seidelin, landsformand i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Sammenligner med Obama Ifølge HC Seidelin kan man sammenligne udnævnelsen af Jóhanna Sigurdardóttir med amerikanernes valg af Barack Obama som den første sorte præsident i USA.

»Inden Obama var der også en stor gruppe sorte, som ikke havde nogen rollemodel. Hvis hun kan sidde i embedet og styre Island gennem krisen og vise, at hun ikke kun kan håndtere mærkesager om homoseksuelle men lede hele landet, vil det virkelig kunne have en effekt«, siger landsformanden.

Han tvivler dog på, at det samme kunne ske i Danmark.

»Det er stadig meget tabubelagt at være homoseksuel. For tiden er der ingen kandidater, men hvis det var, skulle det være én politiker, som havde været sprunget ud længe, så folk havde vænnet sig til det, og vedkommende havde gjort det til et ikke-emne«, siger HC Seidelin.

Gift med forfatter
66-årige Jóhanna Sigurdardóttir er tidligere stewardesse og gift med en anden kvinde, den islandske forfatter Jonina Leosdottir

Hun har i to omgange været socialminister og er respekteret for sin kamp for at forbedre forhold for handicappede, ældre og voldsramte kvinder.

Som den eneste minister er hun styret fri af den finansielle krise, der har lagt landets økonomi ned i kølvandet på finanskrisen.

Bekymrer sig om folk

Mens den nu forhenværende statsminister Geir Haarde i efteråret 2008 blev mødt med æg og slagord ved de ugentlige demonstrationer foran det islandske parlament, strøg Jóhanna Sigurdardóttirs popularitet i vejret.

»Det handler om tillid. Folk føler, at hun rent faktisk bekymrer sig om dem«, siger Olafur Hardason fra University of Iceland til den britiske netavis timesonline.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce