Den irske premierminister Brian Cowen har fået sine undtagelser, som irerne nu skal stemme om til oktober.
Foto: YVES LOGGHE/AP

Den irske premierminister Brian Cowen har fået sine undtagelser, som irerne nu skal stemme om til oktober.

Internationalt

Irerne afgør EU’s skæbne til oktober

Den irske premierminister kan tørre sveden af panden. Han får en spiselig traktat, som irerne skal stemme om til oktober.

Internationalt

EU bliver endnu engang reddet på målstregen efter flere måneders panderynker hos EU’s chefer.

De irske vælgere kan sikre Lissabontraktatens fremtid til oktober, hvor premierminister Brian Cowen regner med at udskrive en folkeafstemning.

LÆS ARTIKEL »Jeg vil forvente, at vi er klar til at have en ny folkeafstemning i starten af oktober«, siger Cowen. Ifølge irske medier skal krydset højst sandsynligt sættes 2. oktober. EU tækker irernes bekymringer Irerne hev EU ud i endnu et hængedynd, da de stemte nej i sommeren 2008, fordi de frygtede EU’s indblanding på vigtige punkter for den irske folkesjæl. Men Cowen tager i dag en række forbehold med sig hjem til vælgerne.

LÆS ARTIKEL

»Vi har fået de svar, vi ønskede. Vi er blevet garanteret, at vi kan beholde en irsk kommissær, vi har gentaget vigtigheden af arbejdstagerrettigheder og socialpolitik, og vi har fået garantier på skat, militær og etiske spørgsmål. Jeg er sikker på, at vi nu har en solid basis for at gå til den irske befolkning og spørge dem igen«, siger Cowen.

Irland sikrer Danmark kommissær
Danmark redder dermed sin kommissærpost, som vi kunne være tvunget til at ofre med Lissabontraktaten, men irerne har i dag sikret, at alle 27 lande, får lov til at beholde deres kommissær.

Forhandlingerne var lige ved at gå i hårdknude, fordi den britiske premierminister, Gordon Brown, frygtede Irlands ønske om at skrive de irske forbehold ind i traktaten.

Dermed skal den endnu engang en tur rundt hos alle medlemslandene for at blive demokratisk godkendt. Det bliver dog først akutelt, når EU ud i fremtiden skal vedtage en eventuel kommende traktat.

Konservative lugtede blod
En glubsk konservativ opposition i England lugtede blod og proklamerede, at så skulle England have en folkeafstemning, hvis de nåede at komme til magten, inden traktaten træder i kraft.

Derfor har Brown og Cowen forhandlet ansigt til ansigt for at nå frem til en våbenhvile.

Brown er lettet

Men også Gordon Brown ånder i dag lettet op. »Det får ingen indflydelse på de enkelte medlemslandes forhold til EU«, siger Gordon Brown, der understregede sin pointe ved febrilsk at læse op af stats- og regeringschefernes tekst foran de britiske journalister.

De seneste meningsmålinger har vist, at der er et stort flertal for et ja til Lissabontraktaten, når irerne skal stemme til oktober.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce