Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Der er flere sultende i verden end nogen sinde før. Her en situation fra et af verdens allerfattigste lande, Niger, der oplever meget stor børnedødelighed.
Foto: MADS NISSEN

Der er flere sultende i verden end nogen sinde før. Her en situation fra et af verdens allerfattigste lande, Niger, der oplever meget stor børnedødelighed.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En milliard går sultne i seng hver dag

Aldrig har så mange mennesker været plaget af sult som i 2009, vurderer FN's fødevareorganisation.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2009 bliver året, hvor det største antal mennesker, verden endnu har set, vil være plaget af sult.

Sådan lyder vurderingen fra FN's organisation for fødevarer og landbrug, FAO.

I en erklæring i dag skønner FAO, at 1,02 milliarder mennesker hver dag vil opleve sult. Det er et historisk lavpunkt, oplyser FAO.

LÆS Rekordstore sultproblemer ( eksternt link)

Farlig cocktail
Situationen er ikke en konsekvens af fejlslagen høst rundt omkring i verden, men forårsaget af den globale økonomiske krise, som har medført lavere indkomster og øget ledighed.

Alt dette har reduceret adgangen til mad for de fattige, oplyser FAO.

»En farlig cocktail af den globale økonomiske nedtur kombineret med vedvarende høje fødevarepriser i mange lande har skubbet omkring 100 millioner flere mennesker end sidste år ud i kronisk sult og fattigdom«, siger FAO's generaldirektør Jacques Diouf.

Stille krise
»Den stille sultkrise, som påvirker en sjettedel af hele menneskeheden, udgør en alvorlig risiko mod freden og sikkerheden i verden. Der er akut behov for at etablere bred enighed om totalt og hurtigt at udrydde sult i verden og at tage de nødvendige skridt for at gøre det«, tilføjede Jacques Diouf.

Næsten alle verdens underernærede mennesker lever i udviklingslande.

»De fattige lande skal hjælpes til at få den udvikling samt de økonomiske værktøjer, der skal til for at få sat skub i landbrugets produktion og produktivitet«.

»Investeringerne i landbruget skal øges, for for hovedparten af de fattige lande er en sund landbrugssektor afgørende for at overvinde fattigdom og sult. Det er samtidig en nødvendighed for at skabe en overordnet økonomisk vækst«, understreger Jacques Diouf.

Hjælp til små landbrug
Kanayo F. Nwanze, præsident for den internationale fond for landbrugsudvikling, FAD, peger på, at mange af de sultende mennesker har et lille stykke jord at arbejde på. Ved at hjælpe dem videre - blandt andet med bedre adgang til sædekorn og kunstgødning - kan man nå langt i bekæmpelsen af sult, mener Nwanze.

Josette Sheeran, topchef i FN's verdensfødevareprogram, understreger vigtigheden af en hurtig indsats.

»Sultens lynhurtige vækst vil foirtsætte med at udløse en enorm menneskelig krise. Nu må verden stå sammen for at løse den mest påtrængende nød«, siger Josette Sheeran.

Forværring siden 1990'erne

Ifølge FAO gik det godt med at reducere verdens sultproblemer i 1980'erne og i første halvdel af 1990'erne. Men siden er det gået den modsatte vej.

I 1995-1997 og 2004-2006 blev antallet af sultne menesker øget i alle regioner med undtagelse af Latinamerika og Caribien.

Den store samlede sultrapport, The State of Food Insecurity in the World, vil blive præsenteret til oktober.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden