En kvinde, der tilhører minoriteren uighur, protesterer foran en gruppe soldater i Xinjiang-byen Urumqi.
Foto: NG HAN GUAN/AP

En kvinde, der tilhører minoriteren uighur, protesterer foran en gruppe soldater i Xinjiang-byen Urumqi.

Internationalt

Kinesere slås med køller i gaderne

Bevæbnet med køller går hundredvis af kinesere gennem hovedstaden i den vestlige provins Xinjiang. Politiet svarer med tåregas.

Internationalt

»Angrib uighurerne«, råber hankineserne, mens de to splittede befolkningsgrupper støder sammen i den vestkinesiske provins Xinjiang.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der også beretter, at politiet fyrer tåregas ind i mængderne af de stenkastende demonstranter.

De etniske hankinesere, som udgør flertallet af den kinesiske befolkning, bærer metalrør og trækøller og smadrer butikker ejet af de muslimske uighuere.

»De angreb os. Nu er det vores tur til at angribe dem«, råber en mand, der ikke vil oplyse sit navn, ifølge Reuters.

To dages etniske uroligheder Sammenstødet sker i hovedbyen af den muslimske region Xinjiang, efter to dages etniske uroligheder i hpvedbyen Urumqi, som har kostet 156 mennesker livet.

Mere end tusind mennesker er blevet såret. Myndighederne oplyser, at 1.434 er blevet arresteret.

LÆS ARTIKEL

Også uighurerne stødte sammen med politiet, mens især kvinderne viftede med identitetskort på deres mænd, brødre og sønner, der blev arresteret efter de voldsomme uroligheder i søndags i Urumqi.

Kontrollerer livet
Xinjiang er sammen med Tibet et af de politisk mest sensible egne af Kina. Begge steder har det Beijingbaserede styre forsøgt at fastholde grebet ved at kontrollere det religiøse og kulturelle liv og samtidig love økonomisk vækst.

Men en løsning er langt fra at være på vej.

Tværtimod siger chefen for Xinjiangs kommunistparti, at »kampen er langt fra ovre«.

De lokale aviser viser dramatiske billeder af vold, lig og mindst en kvinde, der har fået skåret halsen over, skriver Reuters.

»Myrdede på stedet«

Menneskerettighedsgrupper har kritiseret det hårde nedslag på uighurerne i søndags og siger, at det blot vil gøre situationen værre. Men chefen for Urumqis kommunistparti forsvarer politiet:

»Det skal siges, at der var alle mulige voldelige elementer, der bar køller og smadrede, dræbte og endda myrdede på stedet«, sagde han til en nyhedskonference.

LÆS ARTIKEL

Uighurerne er en tyrkisktalende befolkningsgruppe og Kinas største enkeltminoritet. Folket deler sprogmæssige og kulturelle bånd med Centralasien.

Næsten halvdelen af Xinjiangs 20 millioner indbyggere er uighurer, mens byen Urumqi fortrinsvis er befolket af hankinesere.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce