Videoen med de nye overgreb er en del af en offentlig høring om Baha Mousa, der døde i britisk varetægt. Hans kone døde af kræft kort for hans tilfangetagelse, så sønnerne Hussein og Hassan er nu forældreløse.
Foto: SJØRUP THOMAS

Videoen med de nye overgreb er en del af en offentlig høring om Baha Mousa, der døde i britisk varetægt. Hans kone døde af kræft kort for hans tilfangetagelse, så sønnerne Hussein og Hassan er nu forældreløse.

Internationalt

Video afslører britiske soldaters overgreb i Irak

Hætteklædte irakere hives op fra gulvet i halsen og tvinges til at stå med bøjede ben. Ny video alslører mishandling.

Internationalt

Han skriger og bander af de hætteklædte, irakiske fanger. Hiver dem op fra gulvet i halsen og tvinger dem til at stå med benene bøjet i ubehagelige positioner.

»Rejs dig, din fucking abe! Nu! Rejs dig nu!«, råber korporal Donald Payne.

De ubehagelige billeder af endnu et overgreb mod irakiske fanger af koalitionsstyrker blev offentliggjort for første gang i går, selv om videoen er seks år gammel.

LÆS OGSÅ Fotos fra Abu Ghraib viser voldtægter

Videoen er central i en offentlig høring i Storbritannien om den irakiske hotelreceptionist Baha Mousa, der mistede livet i britiske soldaters varetægt i 2003.

Tvunget til at danse som Jackson
Under høringen i går kom det også frem, at en anden fange var blevet tvunget til at danse som Michael Jackson, mens en tredje blev tisset på og syv andre blev mishandlet på forskellige andre måder.

Baha Mousa blev tilbageholdt af britiske soldater og sad i varetægt hos blandt andre korporal Donald Payne, som optræder i den nye video.

Baha Mousas familie lægger sag an (2004)

Efter hans død i britisk varetægt, afslørede en obduktion, at Baha Mousa havde pådraget sig 93 forskellige skader under varetægten. Heriblandt brækkede ribben og næse.

»Noget er gået grueligt galt«
»Den britiske offentlighed tror, at Baha Mousas tilfælde er enkeltstående og resultatet af nogle få brodne kar. Det er desværre så langt fra sandheden, at det er tragisk. Vi bliver nødt til at forstå, at der er mange, mange sager, og at noget er gået grueligt galt«, siger familiens advokat til Sky News.

Fangemishandlinger ryster Storbritannien (2005)

Baha Mousas familie anklager den britiske regering for at forsøge at skjule britiske soldaters behandling af irakiske fanger.

Blandt Storbritanniens mest skamfulde øjeblikke

Ifølge den britiske avis The Times, var Baha Mousas død blandt Storbritanniens mest skamfulde øjeblikke i Irak og udløste store protester og had mod soldaterne.

Formålet med den offentlige høring er at undersøge, om ordrerne til de ulovlige afhøringsteknikker kom fra højerestående officerer.

I centrum af høringen står fem ulovlige teknikker - hætter, ubehagelige positioner, fratagelse af søvn, fratagelse af vand og mad og afspilning af larm. Metoder, som har været ulovlige i Storbritannien siden 1972, hvor de blev brugt mod mistænkte medlemmer af IRA.

DOKUMENTATION Se video af overgreb hos SKy News (eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce