Den svenske migrationsminister Tobias Billström afviser, at den svenske regering skal engagere sig i, hvordan det går afviste asylansøgere. Arkivfoto
Foto: PETER HOVE OLESEN

Den svenske migrationsminister Tobias Billström afviser, at den svenske regering skal engagere sig i, hvordan det går afviste asylansøgere. Arkivfoto

Internationalt

Sverige tvangsudviser irakere på stribe

Sverige vil sende over 10.000 afviste asylansøgere retur til Irak. De første 323 er allerede sendt afsted.

Internationalt

Mens tvangshjemsendelsen af 37 irakiske asylansøgere har sat den danske debat på den anden ende, er der anderledes stille på den anden side af Sundet.

På trods af at Sverige allerede har tvangsudvist 323 irakere, siden hjemsendelsesaftalen med Irak trådte i kraft i februar 2008. Og det er bare begyndelsen.

Lige nu sidder tusindvis af udvisningstruede asylansøgere rundt omkring i Sverige og venter på, at politiet skal banke på døren, tage dem med og sætte dem på et chartret fly. Destination: Bagdad.

45.000 irakere er kommet til Sverige
»Vi har lavet en hjemsendelsesaftale med Irak, og da vi er et retssamfund, skal den opretholdes. Hvad der så sker med dem, når de ankommer til Irak, er ikke vores ansvar, men den irakiske regerings«, siger den svenske migrationsminister, Tobias Billström, til Politiken.

LÆS ARTIKEL I det kommende år skal mere end 10.000 afviste irakiske asylsøgere sendes tilbage til Irak. Sverige er et af de europæiske lande, som har taget imod det største antal irakiske asylansøgere. Siden 2002 er der kommet flere end 45.000 fra Irak. Kristne irakere vækker debatten Men i den svenske debat skal man lede længe efter den vrede, der præger den følelsesladede danske debat om irakiske tvangsudsendelser. Fra regeringens side har der været stille. Det samme gælder de forskellige frivillige organisationer, der hjælper asylansøgere.

Det var først, da Sveriges Radio-journalisten Nuri Kino i forrige uge gik tæt på kristne irakeres skæbne i Irak, at der kom gang i diskussionerne.

LÆS ARTIKEL

I sine reportager kunne Nuri Kino blandt andet fortælle, at Sverige også er begyndt at udvise irakere fra religiøse minoriteter, der risikerer at blive forfulgt i Irak. En gruppe på 24 kristne irakere, der for nylig blev tvangshjemsendt til det nordlige Irak, var allerede flygtet til andre lande af frygt for deres liv. En af dem kom til Tyrkiet, hvor FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, valgte at give den irakiske mand flygtningestatus.

Det fik blandt andet Svenska Kyrkan og Sveriges Kristna Råd til at engagere sig i sagen for at støtte de kristne irakere.

Professor: Den svenske aftale er kynisk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også fra juridiske eksperter er der stigende kritik. Professor i international ret ved Stockholms Universitet Said Mahmoudi mener, at problemet ligger i regeringens hjemsendelsesaftale med Irak, som han kalder kynisk. »Det er en uholdbar aftale, fordi den er indgået med en svag modpart, den irakiske regering. Sverige vidste på forhånd, at Irak ikke ville have mulighed for at garantere de hjemsendte irakeres sikkerhed, selv om man skrev under på det«, siger han til Politiken.

LÆS ARTIKEL Han mener, at Sverige har taget imod rigtig mange irakere i de seneste år, og at grænsen nu er nået for, hvor meget Sverige kan overkomme. Men i stedet for at sende irakerne tilbage til et land præget af vold og usikkerhed, burde man have lavet en aftale med de øvrige EU-lande om at hjælpe og deles om flygtningene. »Men at påstå, at man tror på, at et land som Irak skal kunne overholde en sådan aftale, er ikke troværdigt. Man skal være blind for ikke at se det«, siger han. Minister: Det er ikke vores ansvar Den svenske migrationsminister, Tobias Billström, kan ikke se problemet. Irak er ikke anderledes end andre lande med problemer som Somalia og Afghanistan, mener han, selv om blandt andet UNHCR fraråder hjemsendelser til Irak lige nu. »Irak er ikke noget særtilfælde. At vi skulle engagere os i, hvordan det går alle de mennesker, der har været i kontakt med det svenske asylsystem, er fuldstændig urimeligt. Det har vi slet ikke mulighed for, og det er ikke vores ansvar«, siger Tobias Billström. Samtidig har den irakiske migrationsminister, Abdul Sahmad Rehman Sultan, udtalt, at aftalen med svenskerne kun gælder irakere, der frivilligt vender hjem. Tvangshjemsendelser er ifølge ministeren ikke omfattet. »Vi vil ikke tvinge nogen til at vende tilbage, og vi accepterer heller ikke, at nogen bliver tvunget«, siger han til Sveriges Radios Eko-redaktion. Opposition har meldt ministeren Derfor har Vänsterpartiet meldt migrationsminister Tobias Billström til Forfatningsudvalget, som skal tage stilling til, om Billström bevidst har vildledt svenskerne med sin påstand om, at tvangshjemsendelser indgår i aftalen. »Vi melder Tobias Billström, fordi han bevidst har løjet over for Riksdagen og det svenske folk. Fra den irakiske regerings side mener man ikke, at det er rigtigt at gennemføre nogen som helst tvangshjemsendelser, og når Tobias Billström siger, at man er enig med Irak om, at tvangshjemsendelser kan gennemføres, så er det fuldstændig uacceptabelt«, siger Kalle Larsson fra Vänsterpartiet. Forfatningsudvalget vil tage sagen op i løbet af efteråret.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce