Statsminister Jens Stoltenberg var blandt de nordmænd, der stemte i dag.
Foto: LISE AASERUD/AP

Statsminister Jens Stoltenberg var blandt de nordmænd, der stemte i dag.

Internationalt

Norge skyder valggyser i gang

Stortingsvalget er gået i gang i halvdelen af de norske kommuner. Alt tyder på meget tæt løb mellem blokkene.

Internationalt

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, lagde ikke skjul på, at han havde stemt på Det Norske Arbeiderparti, da han søndag eftermiddag kom ud fra valglokalet på Uranienborg Skole i det centrale Oslo.

Den officielle valgdag i Norge er 14. september, men i 205 af Norges 430 kommuner er der mulighed for at stemme både søndag og mandag.

Når de sidste valglokaler lukker mandag aften klokken 21, udsender både NRK og norsk TV2 deres valgstedsanalyser, som kan gå i begge retninger.

Fokus på Fremskrittspartiet Selv om Fremskrittspartiet fylder meget i det politiske landskab i Norge, så kan nordmændene alligevel ikke godtage partiets politik. Valgeksperter mener, at Arbeiderpartiet og det konservative Høyre bliver valgets store vindere.

Over 3,5 millioner norske statsborgere har stemmeret til Stortingsvalget. Heraf er 29 procent over 60 år, mens kun 3,7 procent er førstegangsvælgere. Over halvdelen af de stemmeberettigede er kvinder, som totalt udgør 51 procent.

Måling viser borgerligt flertal

Inden de officielle valgsteder åbnede, havde 707.489 nordmænd stemt på forhånd, fordi de ikke ville være i stand til at stemme i deres hjemkommune på valgdagen.

Alt tyder på en valggyser med utroligt tæt løb mellem den rødgrønne regeringsblok og den borgerlige opposition. Den seneste meningsmåling, der blev offentliggjort under den sidste partilederdebat på TV2 lørdag aften, viste et borgerligt flertal med 87 mandater og 82 til regeringsblokken.

LÆS MERE

I flere af landets 19 valgkredse er det dog ganske få stemmer, der kommer til at afgøre mandatfordelingen til den ene eller den anden side.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce