I juli sendte myndighederne flere tusinde soldater og politibetjente til Urumqi for nedkæmpe muslimske uroligheder. Arkivfoto.
Foto: EUGENE HOSHIKO/AP

I juli sendte myndighederne flere tusinde soldater og politibetjente til Urumqi for nedkæmpe muslimske uroligheder. Arkivfoto.

Internationalt

Al-Qaeda vil starte hellig krig mod Kina

Efter flere optøjer i den muslimske Xinjang-provins i Kina opfordrer islamister til hellig krig mod det kinesiske styre.

Internationalt

Kinas muslimske minoritet skal ikke længere finde sig i at blive undertrykt af han-kinesere.

Det siger et højtstående medlem af al-Qaeda i en ny video, der er lagt ud på en islamistisk hjemmeside.

Derfor opfordrer han nu til hellig krig mod det kinesiske styre. Det skriver CNN.

»Der er ikke andre veje til frelse og til at undgå denne undertrykkelse og dette tyranni, medmindre I seriøst forbereder jer på hellig krig i Allahs navn og bærer jeres våben imod de nådesløse brutale indvandrerbøller«, siger Abu Yahia Al-Libi i videoen til Kinas muslimske minoritet, uighurerne.

«Kina vil ende som Sovjetunionen« I videoen siger han også, at Kina vil lide samme skæbne som Sovjetunionen, dengang det kommunistiske styre invaderede Afghanistan - med det ene formål at blive slået tilbage af islamisterne, der overtog magten i landet.

Dermed medvirker Al-Libi ikke ligefrem til at dæmpe urolighederne i den uroplagede Xinjang-provins, der grænser op til Mongoliet og Kazakstan. Flere gange er uighurerne stødt sammen med han-kinesere og politi i hovedstaden Urumqi.

Muslimer angreb med kanyler

For en måned siden angreb uighurere flere hundrede kinesere med kanyler, som myndighederne frygtede indeholdt en virus.

LÆS ARTIKEL

Angrebene førte til kraftige protester fra flere tusinde han-kinesere, der ikke mente, at myndighederne beskyttede dem godt nok imod uighurerne.

Det førte til, at politiet måtte bruge tåregas for at dæmpe gemytterne ved den tre dage lange demonstration.

LÆS ARTIKEL

Værre gik det i juli måned, da næsten 1.700 mennesker blev såret og 200 blev dræbt, fordi uighur-kinesere stødte sammen med politiet i en protest over døde uighur-fabriksarbejdere i en anden del af landet.

LÆS ARTIKEL

De etniske spændinger skyldes af, at flere og flere han-kinesere indvandrer til provinsen. De dominerer forretningsliv og administration, og derfor føler de yngre uighurer sig til tilsidesat og diskrimineret.

LÆS BAGGRUND

Flere uighur-grupper modarbejder derfor den kinesiske centralmagt, og islamister omtaler provinsen som Østturkistan, for at understrege, at området er en del af et selvstændigt muslimsk område.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce