Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Benno Ohnesorg blev dræbt i begyndelsen af juni 1967 til en demonstration. Billederne af den døende mand radikaliserede den tyske studenterbevægelse.
Foto: HERR/AP/AP

Benno Ohnesorg blev dræbt i begyndelsen af juni 1967 til en demonstration. Billederne af den døende mand radikaliserede den tyske studenterbevægelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vesttysk student blev skudt af Stasi-spion

Politimanden, der skød den vesttyske student Benny Ohnesorg, var Stasi-spion. Det viser nye oplysninger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 42 år siden blev Benny Ohnesorg skudt i baghovedet på halvanden meters afstand. Skuddet blev affyret af en politibetjent, der siden blev frifundet for uagtsomt manddrab to gange.

Nu viser nye oplysninger ifølge den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, at politimanden Heinz Kurras var spion for Stasi.

Den vesttyske student Benny Ohnesorg blev skudt under en demonstration mod shahen af Iran, der var på besøg i Tyskland. Hans død blev begyndelsen på voldsomme uroligheder i Tyskland i 1967, da billedet af den døende student var med til at radikalisere den tyske studenterbevægelse

Gennemgået gamle arkiver
Det er de tyske historikere, Helmut Mueller-Enbergs og Cornelia Jabs, der har gennemgået de gamle Stasi-dokumenter. De faldt tilfældigt over oplysningerne i de enorme arkiver, der nu er delvist tilgængelige for offentligheden.

Den tyske tv-station ZDF og Frankfurter Allgemeine Zeitung oplyser, at Kurras dæknavn hos Stasi var Otto Bohl. Politimanden blev Stasi-spion i 1955, og han blev også optaget i det østtyske kommunistparti.

De mange mapper om sagen gemmer også på en radiobesked fra MfS (DDR's ministerium for statssikkerhed) til politmanden efter det dræbende skud faldt.

»Destruer alt materiale. Hold op med at arbejde indtil videre. Ser begivenheden som en meget beklagelig ulykke«.

Tvivl om uheld
Den tyske tv-station ZDF’s oplysninger viser blandt andet, at politibetjenten Heinz Kurras var en af politiets bedste skytter. Derfor sår eksperter tvivl om, hvorvidt han ramte Ohnesorg ved et uheld.

Ifølge de nye oplysninger forsvandt både bevismateriale og vidneudsagn, som var i modstrid med Kurras’ forklaringer.

Stasi-ekserten Helmut Mueller-Enbergs fortæller, at der ikke var noget i Stasis arkiver, der tyder på, at Kurras var blevet bedt om at likvidere Ohnesorg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden