Desmond Tutu støtter rektor, der søger forsoning efter racistisk overgreb på universitetet i den sydafrikanske by Blomfontein.
Foto: MARIO ANZUONI/AP

Desmond Tutu støtter rektor, der søger forsoning efter racistisk overgreb på universitetet i den sydafrikanske by Blomfontein.

Internationalt

Rektor tilgiver racisme på universitet

Sydafrikansk universitet tilgiver hvide studerende, der tissede i sorte medarbejderes mad. Affæren har vakt stor vrede.

Internationalt

Fire hvide studerende urinerede i mad, de kort efter serverede for nogle sorte ansatte på universitetet.

De optog svineriet på video - og udløste dermed uroligheder og voldsom kritik af deres adfærd på Fristatens Universitet i Bloemfontein i Sydafrika.

Nu har universitetet trukket sin anmeldelse af begivenheden tilbage - et skridt, der er blevet mødt med stor vrede, men også med ros.

LÆS ARTIKELGrov video skaber ballade i Sydafrika

Ærkebiskop og Nobelsfredsprisvinder Desmond Tutu støtter universitetsrektorens beslutning om at opgive anmeldelsen. Tilgivelse er ikke for tøsedrenge, mener han ifølge sydafrikansk presse.

»Dit storsind har vakt forbitrelse hos ikke så få, der mener, at det vil tilskynde til gentagelse af den foragtelige handling, og at gerningsmændene skal behandles med konsekvens i stedet for med sentimental blødsødenhed«, konstaterer Desmond Tutu.

»Jeg vil til gengæld hylde dig: Du har gjort os stolte«, fortsætter den kendte menneskeretsaktivist ifølge nyhedsstationen News24.

Han sammenligner rektorens beslutning med den tidligere præsident Nelson Mandelas handlinger, da Mandela foretrak tilgivelse frem for gengældelse efter årene med apartheid - styrets brutale adskillelse mellem hvide og sorte.

Rektor: Skandale skyldes større problemer Professor Jonathan Jansen har i sin tiltrædelsestale som rektor på Fristadens Universitet slået til lyd for, at de fire hvide studerende fra Reitz-kollegiet får lov at genoptage deres studier.

SE TVHvide elever tissede i sortes mad (på engelsk)

Han betegner episoden som infam og en skændsel, men tilføjer, at den også var et udtryk for dybereliggende problemer i forbindelse med integrationen mellem racerne på universitetet.

»Det bliver ikke løst i retssalen. Uanset hvem der vinder eller taber i Reitz-sagen, så vil jeg stadigt i morgen skulle håndtere de samme sociale, kulturelle og ideologiske forviklinger, der står i vejen for forandringerne - medmindre vi gør noget helt anderledes«, siger han.

»Derfor vil universitetet som et tegn på raceforsoning trække sin anmeldelse tilbage«, fastslår den nye rektor, der samtidigt vil genåbne det skandaleramte kollegium.

DOKUMENTATIONRektor Jansens tale - med kritikken af raceproblemerne på universitetet ( eksternt link - på engelsk)

Gerningsmændene risikerer fortsat retssager
Selv om universitetet ikke længere står bag en sag mod de fire unge, hvide mænd, så risikerer de alligevel en retssag. Provinsens anklagemyndighed har rejst sag mod gruppen. Det sammen har landets Menneskerettighedskommission.

Mændene skal for retten senere på måneden i Bloemfontein.

Fristatens afdeling af det dominerende ANC-parti støtter en retssag mod de fire. Den har samtidigt meddelt, at den i den kommende uger vil demonstrere på universitetetet i protest mod rektor Jansens holdning.

Ofrene blev hårdt ramt af overgreb

Ofrene har fået en officiel undskyldning og erstatning fra universitetet. Men de har svært ved at tilgive de fire.

»Jeg har ingen vrede. Men jeg forstår uretfærdighed. Min præst har bedt mig tilgive drengene. Men det er ikke dem, jeg ønsker at tilgive: Det er deres forældre, der har gjort dem til det, de er«, har en af rengøringsmedarbejderne, Rebecca Adams, forklaret til den britiske avis The Times.

Hun beretter, hvordan de ansatte hjalp de studerende på kollegiet, da de ankom.

»Men de svigtede os. De stak en kniv i vore hjerter«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce