0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Taleban-leder meldes blevet dræbt i Pakistan

Lederen af Taleban i Pakistan, som også menes at stå bag angreb på vestlige soldater i Afghanistan, rapporteres dræbt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
STR/AP
Foto: STR/AP

Baitullah Mehsud fotograferet ved et pressemøde i Pakistan i maj sidste år. Han sidder med ryggen til kameraet for ikke at blive genkendt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Baitullah Mehsud, der er leder af den militante talebanbevægelse i Pakistan, meldes dræbt.

Oplysningen bekræftes ifølge nyhedsbureauet AP af pakistanske efterretningskilder, der understreger, at de ikke har set liget af talebanlederen med egne øjne.

Mehsud døde ifølge ubekræftede oplysninger sammen med sin hustru ved et angreb, der blev udført med et førerløst amerikansk fly onsdag.

Torsdag sagde Pakistans indenrigsminister, Rehman Malik, at han formodede, at Mehsud var blevet dræbt, men at han ikke kunne bekræfte det.

Angreb med førerløse fly intensiveret De amerikanske raketangreb mod Mehsuds territorium i den nordvestlige del af Pakistan ved grænsen til Afghanistan er taget til i den seneste måned, og også Pakistan har bombarderet den militante højborg fra luften og med artilleri.

Ifølge oplysningerne har et af angrebene ramt et hus i Sydwaziristan, tilhørende en af Mehsuds svigerfædre, hvor talebanlederen opholdt sig. Sydwaziristan regens for at være en helle for talebankrigerne og er samtidig hjemsted for Mahsuds klan.

Amerikanske og pakistanske efterretningsagenter forsøger nu at få bekræftet rygterne om, at angrebet skal have kostet Mehsud livet.

Pakistans fjende nummer et
Mehsud betragtes som Pakistans fjende nummer et, og USA har udlovet en dusør på fem millioner dollar (25,8 millioner kroner) for at få fat i ham.

Mehsud erklærede sig for leder af Pakistans talieanbevægelse i slutningen af 2007, og hans tilhængere menes at stå bag en bølge af selvmordsangreb i Pakistan og mod vestlige styrker i nabolandet Afghanistan.

Står bag stribevis af terrorangreb

Hans milits har tvunget det pakistanske militær ud af Sydwaziristan. Siden har den berygtede talebanleder været involveret i talrige voldelige angreb - herunder selvmordsbombeattentater - i Pakistan og Afghanistan.

De pakistanske myndigheder har beskyldt Mehsud for at stå bag drabet på den tidligere premierminister Benazir Bhutto i slutningen af 2007.

Selv har han ikke lagt skjul på sine hensigter.

»Kun jihad (islamisk hellig krig, red.) kan skabe fred i verden«, har han sagt til den britiske tv-station BBC.

Danmark har omkring 700 soldater udstationeret i den sydlige Helmandprovins i Afghanistan.

Læs mere: