Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CRAIG RUTTLE/AP
Foto: CRAIG RUTTLE/AP

Genvalgt. Michael Bloomberg tjener en dollar om året og tager subway på jobbet. Han bliver kaldt diktator, filantrop og tager en tredje valgperiode som New Yorks borgmester.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Mayor Mike' var tæt på at snuble i overmod

Michael Bloomberg, har vundet en tredje periode som borgmester i New York. Et portræt af byens rigeste mand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede inden valgstederne har lukket, er der fuldt tryk på sejrsmusikken fra funkbandet i den store balsal på Sheraton hotellet i Midtown.

»Celebrate, good times, come on«. Salen skråler med.

Hotdogspisende fodsoldater deler fortrykte Mike-skilte ud, et par storskærme viser diasshow med borgmesteren i selskab med newyorkere i alle farver, og gulvtæppet bliver langsomt dækket af nedtrampede popcorn fra en tilsyneladende evig kilde af små papirsposer dekoreret med klistermærker til støtte for ’Mike Bloomberg NYC’.

jeg bryder mig ikke om Bloombergs manipulation

Scenografien er velsmurt til det sidste. Det er ikke så lidt valgkamp og sejrsfest, man kan få for 450 millioner kroner.

Det er mindst 16 gange så mange penge, som modparten har brugt.

Tæt opløb Men da de første resultater begynder at tikke ind sent tirsdag, er der pludselig langt til meningsmålingernes forudsigelser om 18 procents føring til Michael Bloomberg. På et tidspunkt er der kun et halvt procentpoint mellem ham og udfordreren, demokraten Bill Thompson.

Det ender med en lidt mere komfortabel sejr. 51-46.

LÆS ARTIKEL

Men dermed har New Yorks indiskutabelt rigeste og mest magtfulde mand også fået sin hidtil hårdeste lussing fra vælgerne.

70 pct. af dem har i en frisk meningsmåling for New York Times ellers lige sagt, at de har været tilfredse med Michael Bloomberg i jobbet.

»Fine fyre begge to«
Men selve Bloombergs kandidatur har fået mange til enten at blive hjemme eller sætte kryds ved Thompson.

Og det selv om mange Thompson-støtter har haft svært ved at mønstre den store entusiasme. Som den 52-årige sorte lærer Rob Whaley fra The Bronx.

»Jeg synes egentlig ikke, Bloomberg har været skidt for byen. Jeg er ikke så sikker på, at den ene kandidat er bedre end den anden. De virker til at være nogle fine fyre begge to. Men jeg bryder mig ikke om Bloombergs manipulation«, siger Rob Whaley.

Fik lov til tredje periode
Det, der har gjort Rob Whaley så vred, er selve det, at Bloomberg overhovedet har kunnet stille op til valget.

I både 1993 og 1996 stemte vælgerne i New York ellers for, at man kun skal kunne være borgmester i to fireårs perioder.

Da Michael Bloomberg i 2001 overraskende indefrøs sin lukrative aktiepost på 88 procent i sin succesvirksomhed Bloomberg L.P. for at gå ind i politik, erklærede han sig enig i otteårsgrænsen.

Men efter to imponerende valgsejre og en regeringstid, hvor New York har trivedes under hans pragmatiske og apolitiske direktørstil, syntes han ikke længere om loftet.

Så han spurgte byrådsmedlemmerne, om ikke både de og han – set i lyset af den økonomiske krise – helt ekstraordinært skulle give sig selv lov til at stille op til en periode mere. Så nemt var dét.

De kalder ham diktator og filantrop
Men det ser også ud til at have været lige præcis dén manøvre, der var tæt på at vælte den ellers usædvanligt vellidte borgmester, der ifølge finansmagasinet Forbes er god for over 80 milliarder kroner.

Han er blevet kaldt en diktator, og det er pludselig blevet mere legitimt at spørge til, hvad han egentlig bruger sin enorme formue til.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bloomberg og hans støtter ser det selv som en fordel, at han har skiftet parti alt efter, hvad der var mest valgbart (fra demokrat til republikaner til nu uafhængig), og at han altid har kunnet betale 100 pct. for sin egen valgkamp, så han har været helt uafhængig af de vanlige politiske interesseorganisationer.

Nogen skal jo komme med pengene til at bespise folk i suppekøkkener og herberger for hjemløse. Og hvis ikke byen har nok, så stiller jeg glad og gerne med dem

Han får kun en dollar i årsløn af byen, men giver til gengæld masser af penge til velgørende formål.

Så sent som i oktober kårede Carnegie-institutionen ham til ’årets filantrop’ for i 2008 at have brugt næsten 1,2 milliarder kroner af sine egne penge på velgørenhed.

Men spørgsmålet er selvfølgelig, om ikke han alligevel køber sig til indflydelse på udemokratisk manér.

»Nogen skal jo betale«
Bloomberg siger selv, at han er stolt af sin filantropi for byen.

»Nogen skal jo komme med pengene til at bespise folk i suppekøkkener og herberger for hjemløse. Og hvis ikke byen har nok, så stiller jeg glad og gerne med dem«, sagde Bloomberg under en af valgkampens tv-debatter, hvor han igen benægtede beskyldninger om, at han ligefrem køber sig til jobbet.

Men New York Times kunne på valgdagen fortælle, at manden, der for flere uger siden ringede til en af præsident Barack Obamas nærmeste rådgivere i Det Hvide Hus og bad præsidenten blande sig uden borgmestervalget i New York, var Geoffrey Canada, hvis private børnehjælpsorganisation Harlem Children’s Zone har fået 3 millioner kroner i personlig støtte fra borgmester Bloomberg.

Det virkede. Mens Obama meget aktivt har støttet den demokratiske guvernørkandidat lige på den anden side af Hudsonfloden i staten New Jersey, har han holdt sig ude af New York City.

Kører med subvway og lytter
Det er svært at måle, præcis hvor meget Bloombergs formue vejer for og imod for vælgerne i en by, der normalt er meget modtagelig for succeshistorier som den om den jødiske indvandrersøn af middelklassen, som knoklede sig til New Yorks ypperste rigdom og magt.

Bloomberg selv gør meget ud af sin fortid. Og af, at han indimellem tager subwayen på arbejde og lægger øre til alle sine meget forskellige bysbørns kvaler. Men det fremgår klart af valgresultatet, at det er kvarterer med mange fattige, sorte og latinoer, der har været tæt på at vælte borgmesteren.

Kalder sig heldig og flittig

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da Politiken i mandags fangede ’Mayor Mike’ på et af hans sidste valgkampstop i et lille konditori i Brooklyn, betegnede han sine sidste otte år som sit »livs bedste«.

På spørgsmålet om, hvorvidt det har været en fordel for ham at være rig, svarede han, at han har »været meget heldig. Og jeg har knoklet så hårdt, jeg kan, i offentlighedens tjeneste«.

Nu får han så fire år mere. Men denne gang med mere lunken opbakning. Selv om et stort flertal af vælgerne altså synes, at han har været byen en god mand.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden