Netpiraters internetadgang er sikret

EU er nået til enighed om, at adgang til internettet er en fundamental ret. Det betyder flere rettigheder til borgerne.

Internationalt

Når internetbrugere surfer rundt på nettet, har det hidtil været op til de enkelte lande i Europa at beslutte, hvordan de vil gribe ind over for eventuelle kriminelle handlinger, der foretages i cyberspace.

En internetudbyder har tidligere haft mulighed for at trække stikket ud, hvis de mente, at en kunde forbrød sig mod netudbyderens regler eller nationale love.

LÆS ARTIKEL Sarkozys barske antipiratlov skudt ned

På den måde har man uden videre kunnet standse piratkopiering af musik og film, og især Frankrig har været ude med riven efter netpiraterne.

Slut med at kappe forbindelsen
Men nu er det slut med, at man kan få sin internetopkobling kappet, uden at man har haft mulighed for at forsvare sig selv på retfærdig vis.

»Det er første gang, at vi slår fast, at adgang til internettet er et vigtigt redskab i forhold til at kunne udtrykke fundamentale rettigheder og friheder«, siger det franske medlem af Europaparlamentet Catherine Trautmann, som er tidligere kulturminister.

Kort sagt: Man er uskyldig, ind til det er bevist, at man har overtrådt loven.

Samtidig ligger bevisbyrden hos dem, der kommer med en anklage, og internetbrugeren har mulighed for at appellere afgørelsen.

Kriminalitet straffes stadig
Alligevel skal man ikke regne med, at der er frit spil på nettet.

Det er stadig op til det enkelte land at afgøre, om en internetbruger forbryder sig mod landets love.

Forskellen er nu blot, at internetbrugeren har mulighed for at bliver hørt, før skærmen går i sort.

LÆSFrankrig vil indføre antipiratlov

Derfor vil der også stadig blive slået hårdt ned på børnepornografisk indhold og opfordring til for eksempel terrorisme i den nye teledirektivpakke.

Og hvis et EU-land har strammere lovgivning på området, så er de ikke forpligtet til at slække på kravene.

Hverdagen lettes

I maj blev den første del af aftalen indgået mellem Europaparlamentet, EU-kommissionen og Ministerrådet. Her fik de europæiske borgere en række nye rettigheder.

Blandt andet fik man retten til at tage sit mobiltelefonnummer med over til et nyt teleselskab uden problemer. Som det ser ud nu, kan det vare uger, før man kan tage sit vanlige mobilnummer i brug, men det skal fremover kunne klares på blot én dag, når man skifter fra et selskab til et andet.

Også installationen af såkaldte cookies på computere blev knust af aftalen. Fremover skal brugerne acceptere en 'cookie', før den installeres på computeren.

Aftalen skal være med til at forhindre udbredelsen af spam (uønsket mail) og gøre det billigere og bedre at benytte sig af internettet. Samtidig skal aftalen gøre det mere gunstigt for nye selskaber, der vil tilbyde internetadgang til Europas netsurfere.

Forslaget bliver endelig vedtaget i slutningen af november.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce