Emigranter. 6. Oktober 1950 ankommer de 10-årige tvillinger Brian Thomas og James Sullivan fra London til Auckland i New Zealand.

Emigranter. 6. Oktober 1950 ankommer de 10-årige tvillinger Brian Thomas og James Sullivan fra London til Auckland i New Zealand.

Internationalt

Brown lover undskyldning til misbrugte emigrantbørn

Igennem 350 år har Storbritannien haft en systematisk migration af uledsagede børn, der er blevet mishandlet og misbrugt.

Internationalt

Siden de første børn blev sat på skibet til Virginia fra London i 1618, er 130.000 børn sendt til britiske kolonier.

Børnene er blevet sendt til afsted helt indtil 1967 - oftest uden deres forældres viden. De blev udsat for fysiske, psykologiske såvel som seksuelle overgreb på de farme eller børnehjem, hvor de endte.

Det vil den britiske premierminister Gordon Brown nu ifølge BBC News undskylde for.

Tiden er moden undskylde I et brev til formanden for det udvalg, der er nedsat for at undersøge sagen om emigrant-børnene, siger Labour-ministeren, at tiden er nu er moden til en undskyldning.

»Det er vigtigt, at vi tager os tid til lytte til stemmerne af de overlevende og ofrene af de her misforståede politikker«.

På mandag har den australske premierminister lovet, at han vil give en national undskyldning til de 500.000 »glemte australiere«, der er blevet mishandlet på børnehjem i perioden fra 1930-1970, heraf 7.000 britiske emigranter.

Brugt som billig arbejdskraft
Storbritannien har gennem de seneste fire århundreder systematisk sendt børn til Commonwealth-landene Australien, New Zealand, Zimbabwe, Sydafrika og Canada, hvor de blev brugt som billig arbejdskraft.

Mange af børnene, der var helt ned til tre år fik af vide, at deres forældre var døde - i strid med sandheden. De blev fortalt fantasifulde historier om det frodige land, de skulle flytte til, og den fantastiske tilværelse, der ventede på dem i det fjerne.

Sandheden var en ganske anden, da de endte på gårde, hvor de blev tvunget til at arbejde hårdt og fik ikke lov at gå i skole eller på børnehjem, hvor de blev groft mishandlet.

Administreret af nonner

Helt op til 1967 blev børnene sendt afsted til de tidligere britiske kolonier, som blev lovet »rene hvide bestande« af arbejdskraft.

Emigrationsprogrammerne blev støttet af den britiske stat og administreret af katolske nonner.

Forældrene blev fortalt af nonnerne og af myndighederne, at deres børn var blevet adopteret af middelklasseforældre andre steder i Storbritannien.

MERE INFORMATION Child Migrant Trust i Storbritannien(eksternt link)

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce