Skolegang. Afghanerne oplever selv fremskridt i hverdagen. Blandt andet er der bygget flere skoler til pigerne. Arkivfoto.
Foto: KAMRAN JEBREILI/AP

Skolegang. Afghanerne oplever selv fremskridt i hverdagen. Blandt andet er der bygget flere skoler til pigerne. Arkivfoto.

Internationalt

Afghanere oplever små fremskridt

Hverdagen er forbedret for afghanerne, men tre ud af ti mener stadig, at tingene går den forkerte vej i det krigshærgede land.

Internationalt

Selv om krigshandlingerne i de seneste måneder er blusset voldsomt op, oplever befolkningen i Afghanistan små fremskridt i form af nye skoler, bedre veje og lettere adgang til drikkevand.

Det viser den årlige meningsmåling fra The Asia Foundation, en uafhængig organisation, der siden 2004 har spurgt afghanerne om, hvad de synes om situation i det krigshærgede land.

42 procent af afghanerne mener, at det overordnet går i den rigtige retning i Afghanistan mod 38 procent i 2008.

29 procent mener, at det går den forkerte vej, og det er en smule færre end i 2008, hvor 32 procent af afghanerne mente, at Afghanistans situation var forværret.

»De forrige år har vi set en stigning i andelen af afghanere, der syntes, at tingene gik dårligere. Nu ser vi flere, der synes, at det går i den rigtige retning, og det kan være et tegn på, at pessimismen har ramt bunden«, siger vicedirektør for The Asia Foundation i Afghanistan, Michael Haines, der i dag fremlagde målingens konklusioner på et pressemøde i Udenrigsministeriet i København.

Hverdagen er konkret I alt 6.406 afghanere har svaret på mere end 100 spørgsmål om deres oplevelse af situationen i landet og deres egen dagligdag. Michael Haines hæfter sig først og fremmest ved, at afghanerne oplever små, men konkrete fremskridt i deres hverdag.

Flere har fået adgang til rent vand, der er blevet bygget nye skoler - især til pigerne - og det er blevet lettere at få lægebehandling.

»Vores data viser, at afghanerne synes at anerkende den positive udvikling, der sker med at genopbygge landet. Der sker langtfra fremskridt på alle områder, men den overordnede tendens er, at afghanerne oplever fremskridt i deres dagligdag«, siger Michael Haines.

Savner el og vand i dagligdagen
Meningsmålingen viser også, at der er stor forskel på, hvilke problemer afghanerne synes, at landet står i, og hvilke problemer de har i dagligdagen.

Mens sikkerhedssituationen, arbejdsløshed og korruption topper listen over nationale problemer, er det helt andre ting, der gør dagligdagen vanskelig.

»Her er det stadig mangel på elektricitet, adgang til rent vand og ordentlige veje, der er de største problemer«, siger Michael Haines.

Har været ude i hele landet

I alt 648 interviewere har stået for at indsamle de mange svar i alle Afghanistans 34 provinser. Både indbyggere i de store byer og i de mest uvejsomme egne har deltaget i meningsmålingen.

På grund af ikke mindst de omfattende kampe mellem Taleban og Nato-styrker i landet har The Asia Foundation været nødt til at aflyse 102 af de 882 interview og gennemføre dem en anden dag eller et andet sted i nærheden. Til sammenligning blev kun 17 interview flyttet i 2008.

I tre sydlige provinser, Paktika, Uruzghan og Zabul, har det heller ikke været muligt for kvindelige interviewere at bevæge sig rundt, hvorfor man ikke har kunnet få svar fra kvinder i de tre provinser.

Det er der dog ifølge Michael Haines alt sammen taget højde for ved at vægte svarene fra de tre provinser på en særlig måde ved hjælp af data fra tidligere år.

»Det rokker ikke på nogen måde ved målingens troværdighed. Hvis der har været kampe i et område den ene dag, har vi mange gange kunnet vende tilbage på et senere tidspunkt, og ellers har vi sørget for at gennemføre interviewet i eksempelvis nabolandsbyen«, siger Michael Haines.

Målingen er gennemført i juni og juli og altså inden efteråret, hvor Hamid Karzai trods beskyldninger om omfattende valgsvindel genvandt præsidentposten.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce