Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
© REUTERS PHOTOGRAPHER / REUTERS/REUTERS
Foto: © REUTERS PHOTOGRAPHER / REUTERS/REUTERS
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er bagmanden bag terrorplanerne mod JP

Topterroristen Muhammed Ilyas Kashmiri leder terrorbevægelse med tætte bånd til al-Qaeda. JP-sagen er gruppens første terrorplan i Europa.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de mest berygtede pakistanske terrorbevægelser spiller hovedrollen i planerne om et eller flere terrorangreb mod blandt andet Jyllands-Postens redaktion i København.

Sporene fra Chicago fører direkte til de lovløse stammeområder på grænsen mellem Pakistan og Afghanistan.

Her skulle den sigtede hovedmand, David C. Headley, angiveligt mødes med en af de gamle kendinge i virvaret af islamistiske rabiate organisation, der er samlet i det pakistanske Taleban.

Gruppe står bag asiatisk terror Nøglepersonen og den mulige bagmand bag planerne er lederen af bevægelsen Harkat-ul Jihad Islami (HJI), der især har stået bag en stribe terrorangreb i Indien og inde i selve Pakistan. Derimod har bevægelsen ikke tidligere været aktiv i Europa.

Bevægelsens frontfigur, Muhammed Ilyas Kashmiri, har nære forbindelse til al-Qaedas ledelse i Pakistan og anses af nogle sikkerhedskilder for at operere i direkte samarbejde med al-Qaeda.

Kashmiri er nummer fire på de pakistanske myndigheders toptiliste over eftersøgte terrorister, og tre gange i år har han været hovedmål for CIA-styrede missilangreb affyret fra førerløse amerikanske fly.Efter det seneste angreb mod Kashmiri 14. september i landsbyen Turikehl i Nordwaziristan mente både amerikanere og pakistanere, at det var lykkedes at dræbe Kashmiri.

Rygterne skabte bekymring i Chicago, og de to terrorsigtede forsøgte i flere omgange at komme i kontakt med Kashmiri gennem deres kontaktmand i Pakistan.

Men deres uro var ubegrundet. Efter nogle ugers tavshed kunne en triumferende Kashmiri i et ansigt til ansigt-interview med en journalist fra Asia Times Online afvise rygterne om sin død.

Journalistik fik stærkt indtryk
Efter journalistens dagslange rejse med flere skiftende biler i det uvejsomme Nordwaziristan dukkede den høje og solidt byggede pakistaner pludselig op.

»Ilyas kom ind i rummet. Han er en person, der udstråler magt, omkring 1,80 meter høj. Han bar en cremefarvet turban og en traditionel hvid gameez shalwar. Han havde en AK-47 over skulderen og en trækæp i hånden«, skriver journalisten Syed Saleem Shahzad i Asia Times Online.

Kashmiri havde under interviewet et stort hvidt skæg, som han efter afghansk/pakistansk skik havde hennafarvet. Med sit faste håndtryk og sin selvsikre fremtoning gjorde Kashmiri et stærkt indtryk på journalisten, men den 45-årige pakistaner, der er født i den pakistanske del af Kashmir, er ikke sluppet gennem livet uden ar.Han har på et tidspunkt mistet sit ene øje, på samme måde som lederen af Taleban i Afghanistan, Mullah Omar, som Kashmiri har arbejdet tæt sammen med både under Talebans march mod magten og senere i kampen mod Nato.

Amerikanske efterretningskilder mener blandt andet, at Kashmiri, med sin lange praktiske erfaring i guerillakrig fra Kashmir og terror, stod bag et kompliceret angreb i foråret mod den afghanske provinshovedstad Khost.

Ifølge Asian Times Online og amerikanske Long War Journal spiller pakistaneren også en stadig mere fremtrædende rolle i samarbejdet med al-Qaeda.

Han er en af lederne af den såkaldte al-Qaeda brigade 313, der er sammensat af folk fra en stribe af de mange forskellige pakistanske islamiske ekstremistgrupperinger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Topterrorist er uddannet elitesoldat
Kashmiri har – som andre militante pakistanske islamister – en baggrund i det pakistanske efterretningsvæsen, ISI, hvor han er uddannet specialsoldat.

I et dystert samarbejde med dele af den pakistanske efterretningstjeneste har hans bevægelse udført en stribe terrorangreb især mod den pakistanske arvefjende, Indien.

Men HJI har også celler i Bangladesh, hvor aktivister blandt andet forsøgte at myrde præsidenten i år 2000.

Det lykkedes inderne at fange Kashmiri, men efter to år i fængsel undslap han.

Også fængslet i Pakistan
Hjemme i Pakistan kom han på kant med sine gamle venner i efterretningstjenesten, efterhånden som USA tvang Pakistan til at gribe ind over for terrorangrebene i den indiske del af Kashmir.

For fem år siden blev rollerne byttet om, og Kashmiri blev fængslet i Pakistan mistænkt for forbindelse til to attentatforsøg mod præsident Pervez Musharraf.

Han blev løsladt og menes siden at have opholdt sig i epicenteret for den internationale terrorisme langs den pakistansk-afghanske grænse.

CIA troede på attentatforsøg

Med det generalieblad var der god grund til CIA’s tydelige tilfredshed, da de efter to forgæves missilangreb omsider mente, at et hell-fire-missil 14. september havde dræbt Kashmiri. CIA talte om »en stor succes i krigen mod terror«. I interviewet med Asia Times Online spillede Kashmiri, der før sin karriere som pakistansk specialsoldat studerede kommunikation i et par år, overlegent på den amerikanske triumf: »De forfølger det rigtige mål, de kender deres fjender godt. De ved, hvad jeg er i stand til«, siger Kashmiri i interviewet. Det fremgår ikke af anklageskriftet mod de to sigtede i Chicago, hvorfor den hovedmistænkte igen var på vej til Waziristan til et nyt møde med Kashmiri.

DOKUMENTATION

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spørgsmålet er, om Kashmiri fortsat skulle bruges som rådgiver og nestor med sit dybe taktiske og strategiske kendskab til terrorangreb, eller om Harkat-ul Jihad Islam skulle involveres mere direkte i terrorangreb i Danmark.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden