Vaccination. Et fransk par venter på at blive vaccineret mod influenza A (H1N1) i den sydfranske by Nice.
Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP

Vaccination. Et fransk par venter på at blive vaccineret mod influenza A (H1N1) i den sydfranske by Nice.

Internationalt

WHO om pandemien: Glæd jer ikke for tidligt

Færre smittes med H1N1, men det betyder ikke, at den globale epidemi er overstået.

Internationalt

FN's sundhedsorganisation, WHO, advarer mod at tro, at pandemien med influenza A (H1N1) er forbi.

Lige nu er der ganske vist mange lande - heriblandt Danmark - der oplever en tydelig afmatning.

For tidligt at sige slut

Men nogle steder falder smittetilfældene, andre steder stiger de, understreger WHO's særlige rådgiver, dr. Keiji Fukuda.

Ifølge Keiji Fukuda er eksperterne i WHO endnu ikke begyndt at drøfte, hvornår pandemien officielt kan erklæres for slut.

Det er primært den geografiske udbredelse og ikke sygdommens alvor, der afgør, om et sygdomsudbrud kan kaldes en pandemi eller ej. Og fortsat ses der tilfælde af H1N1 i stort set alle verdens lande.

Særegent smittemønster Ifølge overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, følger pandemiens smittespredning et særegent mønster.

»Af en eller anden grund løber den slags epidemier ofte fra vest mod øst. Sådan er det også gået denne gang, hvor et land som Island eksempelvis har sluppet epidemien før mange andre lande«.

»Derfor ser vi nu, at landene mod øst, eksempelvis Ukraine og Hviderusland, begynder at få flere smittede. Det er også først nu, Kina for alvor er ved at få H1N1. Landet har ellers længe haft en blandet forekomst af H1N1 og almindelig sæsononfluenza«, siger Kåre Mølbak.

Måske mere smitte efter nytår

Herhjemme er epidemien for stærkt nedadgående. Kåre Mølbak vil dog ikke udelukke en mindre tredje bølge af H1N1 efter nytår.

Det europæiske center for forebyggelse og kontrol med sygdom, ECDC, oplyser, at der er konstateret 1.066 dødsfald som følge af influenza A i Europa.

Hertil kommer 8.371 dødsfald på verdensplan.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce