Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Overskudsforretning. Siden 2004 har producenten Roche solgt flere end 270 millioner doser Tamiflu til regeringer i 96 lande.
Foto: SAKCHAI LALIT/AP

Overskudsforretning. Siden 2004 har producenten Roche solgt flere end 270 millioner doser Tamiflu til regeringer i 96 lande.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor undersøgelse skyder effekten af Tamiflu ned

1.000 skal tage pillen, før der er en gavnlig effekt hos en.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi fandt forsvindende få tegn på, at Tamiflu har nogen effekt«.

Sådan lyder det fra professor Nick Freemantle, University of Birmingham, der er én af forskerne bag en stor undersøgelse af influenzamedicinen, som i dag offentliggøres i British Medical Journal. Det skriver Dagbladet Information.

Tamiflu kan ifølge undersøgelsen højest dæmpe symptomer på influenza en enkelt dag, og intet tyder på, at præparatet, der skulle forhindre en pandemi, effektivt kan modvirke følgesygdomme, som eksempelvis lungebetændelse.

Frygten for pandemi og farlige følgesygdomme var ellers argumentet for at opbygge enorme Tamiflu-lagre rundt om i verden. Siden 2004 har producenten Roche solgt flere end 270 millioner doser Tamiflu til regeringer i 96 lande.

Der købes Tamiflu for ti milliarder i år Den amerikanske investeringsbank JP Morgan vurderer, at der købes Tamiflu for 10 milliarder kroner alene i år.

Danmark ligger ifølge Sundhedsstyrelsen inde med én million doser.

Ifølge undersøgelsen er det mere eller mindre spildte penge.

»Man skal behandle op til 1.000 patienter med influenza, før der er én, der ikke vil udvikle lungebetændelse på grund af Tamiflu«, siger professor Freemantle.

Sundhedsstyrelsen: Ikke spild af penge

Else Smith, der er chef for Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen, fortæller, at man godt var klar over, at der ikke var tunge beviser for effekten af Tamiflu. I Danmark anbefaler man derfor heller ikke Tamiflu til almindeligt influenzaramte.

Hun fastholder dog, at det i visse tilfælde kan være en fordel at give Tamiflu for at modvirke komplikationer og forkorte sygdommen:

»Så jeg mener ikke, at det er spild af penge«, siger hun til Information.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden