Konkurrencevilkår. Amerikanske Microsoft vil allerede fra marts 2010 give kunderne mulighed for at oprette deres foretrukne webbrowser, så Internet Explorer bliver et tilvalg og ikke en selvfølge.
Foto: THIERRY CHARLIER/AP

Konkurrencevilkår. Amerikanske Microsoft vil allerede fra marts 2010 give kunderne mulighed for at oprette deres foretrukne webbrowser, så Internet Explorer bliver et tilvalg og ikke en selvfølge.

Internationalt

Microsoft bøjer sig for stærkt EU

Frygt for massive bøder får Microsoft til at lukke konkurrenterne ind.

Internationalt

Brændt barn skyr ilden, siger et gammelt ordsprog.

Det amerikanske selskab Microsoft har underskrevet en aftale med EU-kommissionen, som markant forbedrer konkurrencevilkårene for europæiske forbrugere og udbydere af internetbrowsere.

En strid om uretfærdige konkurrencevilkår har nemlig tidligere udløst en bøde til firmaet fra EU på 12,6 milliarder kroner, og udsigten til fremtidige enorme bøder får nu Microsoft til at rette ind efter EU's linjer.

Dermed har computergiganten Microsoft tilsyneladende affundet sig med lugten i EU's bageri.

Den enevældige browser EU's kommissær for konkurrenceområdet, hollandske Neelie Kroes kunne ved middagstid offentliggøre, at EU dropper en undersøgelse om endnu en konkurrencesag mod Microsoft.

Det sker som følge af Microsofts accept af EU's vilkår om, at Microsoft skal tillade, at kunderne selv kan træffe et kvalificeret valg, når de vil installere en webbrowser på nyindkøbte pc'er.

Men Microsoft skal også sørge for, at deres software kan benyttes sammen med andre webbrowsere.

LÆS ARTIKELEU dropper gigantsag mod Microsoft

Det norske firma Opera, der udbyder en kommerciel internetbrowser, henvendte sig i slutningen af 2007 til EU-kommissionen, fordi de mente, at det er konkurrenceforvridende, når Microsoft installerer deres egen webbrowser Internet Explorer som standardbrowser i computere, der sælges i EU.

Og det var EU-kommissionen enig i.

Neelie Kroes tvang gigant i knæ
Den hollandske kommissær er ikke tvivl om, at aftalen vil skaffe bedre vilkår for europæiske forbrugere.

»Forestil jer, at I går i supermarkedet, og de kun tilbyder et mærke af varer - resten står i baglokalet. Men det er ikke alle, der kender de andre mærker. Nu skal vi have alle mærkerne ud på hylderne«, sagde Neelie Kroes på pressemødet.

Hun håber, at aftalen med Microsoft vil ende det 'omtumlede forhold', som det amerikanske firma har haft med EU-kommissionen:

»Nu vil borgerne blive i stand til at slukke for Internet Explorer og tilslutte sig en anden webbrowser. Så bliver det forbrugerne, der tager valget, og Microsoft må gøre sig fortjent til at holde på kunderne«.

EU spænder ben for Microsoft

Neelie Kroes ser det som en tidlig julegave til millioner af europæiske forbrugere, som nu selv kan vælge deres webbrowser, samtidig med, at det gør andre webbrowserudbydere i stand til at kæmpe sig ind på markedet.

I øjeblikket er det Microsofts Windows-programmer, der styrer 90 procent af computerne i verden.

Microsoft utrykker også tilfredshed
Den øverste vicepræsident i Microsoft, Brad Smith, erklærer sig enig i, at aftalen vil styrke forholdet mellem EU-kommissionen og Microsoft.

»Vi er tilfredse med beslutningen, som EU-kommissionen er kommet med i dag. Den sætter en stopper for langvarige, juridiske konkurrencesager i Europa«, skriver han i en pressemeddelelse.

Aftalen vil ifølge Brad Smith kræve at Microsoft på en del punkter viser villighed til at samarbejde med andre software-udviklere, så deres produkter kan virke sammen med eksisterende software fra Microsoft:

»De skridt, der er taget i dag, afspejler samtaler, hvor industriens partnere har kunnet komme med input til konkurrenceforholdene på webbrowsermarkedet og til, hvordan konkurrerende softwareprogrammer kan samarbejde med Microsofts produkter«.

Mens aftalen er juridisk bindende allerede fra i dag, så bliver det først i det nye år, at ændringerne vil blive foretaget.

Microsoft oplyser dog, at det kun er i EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein, at aftalen vil være gældende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Internet Explorer-brugere vil få et valg

Europæiske brugere af et af styresystemerne fra Windows vil modtage en software-updatering i midten af marts 2010, hvor man vil få muligheden for at skifte til en anden webbrowser.

Den vil blive sendt automatisk til brugere af Windows XP, Windows Vista og Windows7, som har anvist Internet Explorer som deres standardbrowser.

Tanken er, at der på nye computere fra 2015 automatisk vil fremkomme et billede på skærmen, hvor Internet Explorer bliver anvist på samme vilkår som de fem øvrige, store webbrowsere på markedet.

Det drejer sig om webbrowserne Firefox, Safari, Chrome, Opera og altså Microsofts egen Internet Explorer.

Ved at bruge musen kan brugeren finde de resterende browsere fra AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir og Slim Browser. Dermed kan forbrugeren fremover selv installere den browser, som kunden ønsker pc'en skal benytte sig af.

Ifølge EU-kommissionen er det vigtigt, at borgerne har et valg, fordi webbrowserne er blevet genvejen til flere og flere ydelser på internettet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce