Diktatoren lagt i lænker af håndværkere i byen Santander.
Foto: JUAN MANUEL SERRANO/AP

Diktatoren lagt i lænker af håndværkere i byen Santander.

Internationalt

Den næstsidste statue af Franco er fjernet

Den spanske diktator regerede i 36 år. Statuen af ham i Santander kæmpede imod i fem timer.

Internationalt

Sydeuropas sidste fascist af format er i løbet af en eftermiddag blevet til metalskrot.

Historiebøgerne har ikke været venlige ved en af Europas sidste ægte diktatorer, Spaniens leder gennem 36 år, general Francisco Franco. I årtier efter sin død har han fået lov at pynte op i nogle få spanske byer.

I dag blev der gjort kål på den næstsidste af slagsen.

Den gamle højrenationalistiske officer, der var ansvarlig for nedslagtningen af tusinder og atter tusinder af sine landsmænd under den spanske borgerkrig 1936-39, viste sig i dag at være en sejlivet herre. Hele fem timer tog det for et hold nedrivningsarbejdere at rive en rytterstatue af den gamle generalissimo ned fra et torv i den nordspanske by Santander.

Franco står endnu - i en anden by Statuen var gjort af kobber. Der skulle bruges mange slags værktøj, herunder en kran, for at få revet den syv meter høje statue væk fra sit fundament. Da operationen var lykkedes, blev statuen fragtet hen i en lagerbygningen, hvor demonteringen kunne fortsætte.

Herefter er der kun en lokalitet i Spanien, hvor Franco stadig skuer ud over sine landsmænd - i enklaven Melilla, som er en spansk-styret by på den nordafrikanske kyst. Her har embedsmænd sagt, at statuen nok skal komme ned, men de vil ikke sætte en tidsfrist på.

Det spanske parlament vedtog i fjor en lov, der pålægger alle kommunale myndigheder at fjerne alle tilbageværende symboler fra Franco-tiden. Ikke kun statuer er omfattet af loven. Gader, der har navn efter diktatoren, er blevet omdøbt.

De konservative nølede...

Det er ikke længere siden end i 2002, at den daværende konservative regering stemte imod et forslag om at fjerne Franco-statuerne.

En professor i statsvidenskab, Jesus de Andres Sanz, siger ifølge AP, at mange af Franco-symbolerne og gadenavnene fra hans tid har fået lov at forblive uberørte, fordi kommunerne fattes penge til den type renoveringer, og fordi loven ikke har sat klare frister for gennemførelsen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce