Søndag stemte 57,5 procent af vælgerne for et forbud mod minareter i Schweiz.
Foto: STEFFEN SCHMIDT/AP

Søndag stemte 57,5 procent af vælgerne for et forbud mod minareter i Schweiz.

Internationalt

Schweizisk minaretforbud møder international fordømmelse

Egyptisk stormufti, Vatikanet og europæiske udenrigsministre er alle forargede over afstemningsresultatet fra Schweiz.

Internationalt

Det schweiziske forbud mod minareter får en hård medfart rundt om i verden.

En talsmand fra Vatikanet betegner forbuddet som et »et slag mod religionsfriheden«.

Den svenske udenrigsmister Carl Bild fordømmer over for Sveriges Radio forbuddet:

»Det er udtryk for mange fordomme og måske også for frygt, men det er klart, at der er et negativt signal på alle mulige måder«.

Fransk fordømmelse Også den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, udtrykker, at han er »forarget« over det schweiziske forbud.

»Jeg håber, at schweizerne vil omvende beslutningen relativt hurtigt«, siger han i et interview til den franske radiostation RTL.

I hans hjemland - det sekulariserede Frankrig - har regeringen ellers også tiltrukket international kritik efter en heftig diskussion om et muligt burkaforbud.

Diskussionen startede, da præsident Nicolas Sarkozy gik til angreb mod påklædningen, som han mente var i strid med den franske republiks syn på kvinders værdighed.

LÆS ARTIKELSarkozy: Burkaen ikke velkommen i Frankrig

Forslaget kom fra højreradikalt parti
Forslaget om at forbyde minareter stammer fra det højreradikale parti SVP, Schweizisk Folkeparti, i anledning af opførelsen af en minaret på toppen af et muslimsk kultur- og bedehus i den lille by Wangen midt i alpelandet.

Schweiz har i forvejen tre minareter - i Zürich, Genève og Winterthur. Totalt er der 160 moskeer i landet. Det er allerede nu forbudt at kalde til bøn fra de eksisterende minareter i Schweiz.

LÆS ARTIKELAlt peger på forbud mod minareter i Schweiz

SVP samlede de nødvendige 100.000 underskrifter ud af landets 7,5 millioner indbyggere, som betyder, at et forslag skal til folkeafstemning inden for 18 måneder.

Søndag gik scweizerne i stemmeboksen og et overvældende flertal på 57,5 procent af vælgerne stemte for forbuddet.

Fornærmelse af verdens muslimer
Egyptens Stormufti Ali Gomaa kalder det en »fornærmelse« af muslimer i hele verden.

LÆS ARTIKELEgyptisk stormufti fordømmer minaretforbud

»Dette forslag kan anses ikke kun som et angreb på ytringsfriheden, men også et forsøg på at fornærme det muslimske samfunds følelser i og uden for Schweiz«, siger den sunnimuslimske leder til det egyptiske nyhedsbureau Mena.

Ali Gomaa opfordrer verdens muslimer til ikke at lade sig styre af deres følelser på baggrund af denne »provokation«. Samtidig appellerer han til, at Schweiz' 400.000 muslimer udelukkende benytter sig af dialog i deres kamp mod det diskriminerende lovforslag.

Positiv reaktion fra højrefløjen

Der har dog samtidig været en række positive meldinger på minaretforbuddet fra forskellige højreorienterede partier i Europa.

Herhjemme har Dansk Folkeparti foreslået, at et lignende forslag kommer til afstemning i Danmark.

LÆS ARTIKEL DF vil forbyde minareter i Danmark

Den kontroversielle hollandske politiker Gert Wilderes lykønsker ifølge Dagens Nyheter de schweiziske vælgere med »det gode resultat«, mens den franske politiker - og datter af grundlæggeren af Front National Jean-Marie Le Pen - Marine Le Pen slår til lyd for, at »eliten bør holde op med at fornæge de forhåbninger og den frygt, det europæiske folk nærer«.

Det italienske medlem af Europa-parlamentet, Mario Borghezio, har ligeledes udtrykt tilfredshed med forbuddet, da »skoven af minareter« er et »farligt symbol, der mere udtrykker truslen fra islamisk terrorisme end et sted for bøn«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce