Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PATRICK FARRELL/AP
Foto: PATRICK FARRELL/AP

Plat. Ofrene for jordskælvet tælles i tusindvis. Nu advarer FBI om plattenslagere, der laver falske indsamlinger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fupindsamlinger slår plat på jordskælvsofre

Pas på falske indsamlinger til fordel for Haiti, lyder det fra forbundspolitiet FBI.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes tilsyneladende ikke den katastrofe, som kriminelle plattenslagere ikke forsøger at slå mønt på.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, advarer nu om at være forsigtig, hvis man ønsker at donere penge til jordskælvsofrene i Haiti.

»Tidligere tragedier og naturkatastrofer har omgående fået kriminelle personer til at anmode om bidrag, der tilsyneladende går til en velgørende organisation og en god sag«, skriver FBI i advarslen på sin hjemmeside.

Masser af fup efter orkan Også efter orkanen Katrinas hærgen i 2005 var FBI ude med en advarsel om, at hovedparten af de 4.600 hjemmesider, der samlede penge ind til orkanofrene, var fup og fidus.

DOKUMENTATIONLæs FBI's advarsel her (på engelsk)

Et andet eksempel er angrebet på World Trade Centers tvillingetårne den 11. september 2001, hvor der ifølge den private organisation Scambusters gik mindre end en time, før kriminelle forsøgte at snyde velmenende borgere.

Pas på falske ofre

Ifølge forbundspolitiet skal man især være på vagt over for indsamlinger på nettet fra organisationer, man ikke tidligere har hørt om.

Samtidig skal man tænke sig om, hvis der tikker en mail ind i éns indbakke fra personer, der udgiver sig for at være ofre for katastrofen. Det samme kan gøre sig gældende med henvendelser på sociale netmedier.

Danske nødhjælps- og indsamlingsorganisationer samlet i brancheorganisationen Isobro siger til politiken.dk, at de ikke oplever lignende problemer herhjemme.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden