0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dansk politichef i Kabul: Der er stadig kampe i byen

Der er formodninger om, at der fortsat er selvmordsbombere i Kabul.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AHMAD MASSOUD/AP
Foto: AHMAD MASSOUD/AP

Angreb. Afghanske sikkerhedsstyrker i Kabul i formiddags, efter at omkring 20 Talebanfolk angreb byen med håndvåben og bomber.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er endnu ikke fuldt overblik over morgenens voldsomme angreb i Kabul, som stadig fortsætter i form af mindre spredte kampe.

Det fortæller Kai Vittrup, som siden oktober 2008 været chef for EU's politimission, som uddanner afghanske betjente. Hans primære udfordring har i dag været at få fem politilærere sikkert tilbage til hovedkvarteret.

»Det er lykkes at få de fem hjem, og de var meget glade og lettede over at være hjemme. De var ude at undervise i politihovedkvarteret, hvor de kørte klasser med lokale politifolk«, siger Vittrup.

»De havde netop stillet spørgsmålet: 'Hvad vil i gøre, hvis hovedkvarteret lige pludselig bliver angrebet?' Inden de nåede at svare, lød der et brag, og så var angrebet i gang«, siger han.

Stadig småkampe i Kabul Taleban meddelte tidligere i dag, at 20 'krigere' var i gang med at angribe forskellige mål i Kabul. Op til halvdelen var påspændt bombeveste.

De fleste af terroristerne skal nu være nedkæmpede.

»Men det er ikke helt ovre endnu - der er stadig småkampe rundt omkring. Så det er endnu svært at få et ordentligt overblik«, siger Kai Vittrup.

»Vi har fået oplyst, at fire-fem af terroristerne er dræbt, men hvor mange civile eller politifolk, som er dræbt, ved vi ikke«, siger han.

Håndgranater i supermarkeder
Fra internationale nyhedsbureauer lyder de hidtidige tal på omkring 45 dræbte og sårede, de fleste civile.

»Det er jo det, som er det beklagelige ved det. Der er forlydender om, at de stormede ind og smed håndgranater ind nogle supermarkeder eller lignende«, siger Vittrup, som understreger, at den slags forlydender i sagens natur endnu ikke er bekræftede.

Han har fortsat nogle folk ude i byen, som for øjeblikket er i en slags undtagelsestilstand.

»Der er formodninger om, at der stadig er nogle af de der selvmordskandidater, som stadig løber eller kører rundt derude«, siger Kai Vittrup

Brugte pansrede køretøjer
Politichefen fortalte tidligere i dag, at Talebanfolkene angreb i seks pansrede køretøjer af samme art, som politiet bruger, samt en enkelt militærambulance.

Det internationale Hotel Serena samt mindst et shoppingcenter står i flammer efter kamphandlinger. Hvor der ikke er mange oplysninger om situationen i hotellet, skal Talebanfolkene være ude af shoppingcenteret, siger Vittrup.

Tidligere var der forlydender om, at fire terrorister havde forskanset sig på taget.

»Vi hører, at to af dem er skudt, og at de to andre løb tør for ammunition og stak af«, siger Vittrup.

Kraftigt skydderi ved biograf

Nogle af de sidste overlevende terrorister var fortsat forskanset i en biograf, som bliver overvåget af skarpskytter fra de afghanske sikkerhedsstyrker.

LÆS OGSÅ