Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JULIE JACOBSON/AP
Foto: JULIE JACOBSON/AP

En ældre kvinde tigger forbipasserende om en bid brød. Hun er en af de 85 plejehjemsbeboere, der ligger kvæstede på jorden foran deres sammenstyrtede hjem i Port-au-Prince. Og stadig ikke har set noget til hjælp udefra.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rotter spiser af de ældres bleer i Haiti

Små 100 ældre ligger foran deres ødelagte plejehjem. Og venter på at dø.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ældre kvinde kravler rundt i støvet. En mand ligger ved siden af, mens rotter gnaver på hans overfyldte ble.

Sådan er situationen lige nu for 85 overlevende plejehjemsbeboere i Port-au-Prince, der mere eller mindre har opgivet håbet om at leve videre efter jordskælvet.

Det sammenstyrtede plejehjem ligger blot et par kilometer fra lufthavnen, hvor nødhjælpsfly lander og letter i hobetal, men hverken mad, vand eller medicin er nået frem til de ældre her, skriver AP.

Jeg appelerer til enhver om at give os et eller andet, ellers vil de andre ikke overleve natten

LÆS OGSÅ

»Hjælp os, hjælp os«, lyder det fra en 69-årig kvinde i går, da nyhedsbureauets journalist gik forbi området foran det sammenstyrtede plejehjem.

Den 69-årige Mari-Ange Levee ligger på jorden med et brækket ben, brækkede ribben og med en mindre hær af fluer, der sværmer om det åbne sår i hendes hovedbund.

Døde og levende blander sig
Ved siden af den 69-årige kvinde ligger 70-årige Joseph Julien.

Det er svært at se forskellen på ham og de andre ældre, men Julien er allerede død. Han blev reddet fra den delvist sammenstyrtede bygning tirsdag, men på grund af hans sukkersyge, kunne han ikke klare flere dage uden mad.

Flere af de ældre på jorden sidder i overfyldte bleer, som rotterne viser stor interesse for, så resten af beboerne vil også miste livet, hvis ikke der snart kommer hjælp, siger plejehjemsadministrator Jean Emmanuel.

»Jeg appelerer til enhver om at give os et eller andet, ellers vil de andre ikke overleve natten«, siger han til AP og peger på fem mænd og kvinder, der sidder og hiver efter vejret på den støvede jord.

Spiste det sidste måltid sammen
Seks af plejehjemmets beboere blev dræbt, da jordskælvet ramte tirsdag, og siden har de resterende 25 mænd og 60 kvinder slået lejr under lidt skygge foran plejehjemmet.

Nogle har en madras at ligge på. Andre har ikke.

--------------------------------------------------------------------------------------------

En 75-årig kvinde fortæller, at nogle af beboerne i torsdags skrabede deres sidste skillinger sammen og købte tre poser pasta.

Et måltid, der af mange blev betragtet som deres sidste.

Nogle undlod dog at røre maden, da vand stadig er en mangelvare, så pastaen var blevet kogt i mudret vand fra en vandpyt.

Fattige og kriminelle indhegner plejehjemsbeboere
Ifølge plejehjemsadministrator Jean Emmanuel bliver situtionen for de mange plejehjemsbeboere ikke bedre af, at deres hjem ligger tæt på det meget fattige og kriminelle kvarter Place de la Paix.

Der er en slags våbenhvile lige nu. Gaderne er frie og åbne, så I kan godt komme igennem og hjælpe os

Tusindvis af hjemløse fra dette område har slået telte og pressenninger op og reelt afskærmet den lille plet fra nødhjælpsarbejderes opmærksomhed, fordi man skal igennem en labyrint af arrige, sultne og bevæbnede mennesker for at nå dertil.

TV

En amatørvideo fra Haiti viser den amerikanske journaliststuderende Erik Parker redde en lille pige ud af ruin. Kilde: /ritzau/AP

»Men jeg appellerer til alle om at forstå, at der er en slags våbenhvile lige nu. Gaderne er frie og åbne, så I kan godt komme igennem og hjælpe os«, siger Jean Emmanuel på 27 år.

Han er en af de to plejehjemsmedarbejdere, der er blevet hos de 85 ældre, selv om han altså ikke har meget at hjælpe dem med.

Unger stjal 75-årigs undertøj og penge
Lørdag kom der ellers et lille håb til syne, da amerikanske helikoptere smed kasser med militærrationer ned til folk i området, men intet nåede frem til de ældre, og ifølge Madeleine Dautriche på 75 år har andre hjemløse stjålet, hvad de havde i forvejen.

Mit undertøj og mine penge lå heri. Nogle børn stjal det lige foran ansigtet på mig, men jeg kunne ikke røre mig

Den ældre kvinde sidder helt stille på jorden, da hun har brækket ryggen. Hun kan dog nødtørftigt holde en blå plastickasse frem.

»Mit undertøj og mine penge lå heri. Nogle børn stjal det lige foran ansigtet på mig, men jeg kunne ikke røre mig«, siger hun, mens tårene triller ned af hendes kind.

»Det værste, Gud har sendt«

Jacqueline Thermiti på 71 år sidder ved siden af og forsøger med al kraft at holde ungerne og andre på afstand med sin stok.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun kan ikke rejse sig på grund af smerter, men havde de første dage siden skælvet i tirsdags troen på, at hendes familie ville komme og tage sig af hende.

Det tror hun ikke på længere.

»Jeg ved jo ikke engang, om mine børn er i live længere. Af alle krige, revolutioner og orkaner, så er det her dog det værste, Gud har sendt vores vej«, siger hun til journalisten fra AP.

FOTO

Jacqueline Thermiti er ifølge journalisten en af dem, der ser bedst ud af de 85 plejehjemsbeboere, der ligger på jorden.

Hun virker overraskende frisk for en, der ikke rigtig har spist siden tirsdag, men hun har også prøvet at sulte i hårde perioder før, siger hun.

»Men der var jeg yngre, og nu er der heller ikke engang noget vand«, siger hun.

Hun spår selv, at hun godt modsat resten af de ældre på jorden godt kan holde mindst én dag til.

»Men hvis de fremmede ikke kommer der (med hjælp, red.), så er resten op til lille Jesus«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden