0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kontormøblerne reddede danskers liv

Sådan overlevede dansk FN-mand i ruinhob.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JULIE JACOBSON/AP
Foto: JULIE JACOBSON/AP

Mirakel. Den danske FN-medarbejder Jens Tranum Kristensen lå begravet i ruinerne i 110 timer, inden han blev reddet ud i søndags. Redningen er blevet kaldt et lille mirakel.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han blev reddet af et skrivebord, nogle stole og en reol.

Da FN’s hovedkvarter i Haiti styrtede sammen over Jens Tranum Kristensen og hundredvis af andre mennesker, væltede murbrokker og møbler ned over danskeren i et kaos, som endte med at redde hans liv. Da skælvet stoppede, begyndte fem døgn i et hulrum i ruinerne for Jens Tranum Kristensen. 110 timer i helvede.

Først søndag blev han gravet ud af den knuste bygning, afkræftet, afmagret, men i live. Og billederne af den smilende mand på båren bringer håb til de trætte redningsarbejdere, som kravler rundt i Haitis ruiner for at lede efter overlevende.I dag ligger Jens Tranum Kristensen på lazarettet i den argentinske FN-lejr i Port-au-Prince. Med indfaldne kinder og blå mærker som eneste – fysiske – mén.

Livvagten var på en anden etage I en anden FN-lejr i hovedstaden sidder en dansk kvinde med tårer i øjnene.

Kate Møller Jensen er livvagt for Jens Tranum Kristensen og befandt sig på en anden etage, da gulvet forsvandt under hende, og hun styrtede ned gennem FN-bygningen.

På albuer og knæ kæmpede den spinkle kvinde sig i ud i sikkerhed, inden alt blev forvandlet til kaos bag hende. Natten igennem arbejdede hun side om side med redningsfolk og tililende for at grave kroppe ud af ruinerne. Jens Tranum Kristensens var ikke en af dem, og i fem døgn stod danskerens navn på FN’s liste over de mere end 500 savnede medarbejdere.

Når Kate Møller Jensen genkalder sig jordskælvets halve minut, som varede en evighed, og de desperate timer og døgn, som fulgte, snører hendes stemme sig sammen. Chokket og sorgen over de døde kolleger er lige så stor som glæden over dem, der blev reddet.FN's chef: Redning er et mirakel

FN’s generalsekretær, Ban Kimoon, har kaldt redningen af danskeren et lille mirakel«. Og mirakler e