Popularitet. Præsident Obama, til venstre, har ikke været lige så populær som sin forgænger, i midten, Gerorge W. Bush, i sit første år. Han har dog overgået Bill Clinton, til højre. Her ses de tre under deres møde om Haiti i fredags.
Foto: ALEX BRANDON/AP

Popularitet. Præsident Obama, til venstre, har ikke været lige så populær som sin forgænger, i midten, Gerorge W. Bush, i sit første år. Han har dog overgået Bill Clinton, til højre. Her ses de tre under deres møde om Haiti i fredags.

Internationalt

Obama er mindre populær end Nixon og Bush

I sit første år som præsident var Obama blandt de mindst populære i embedet.

Internationalt

I morgen er det et år siden, at Barrack Obama blev taget i ed som USA's 44. præsident.

Med sit løfte om forandring og sit oplæg til at samle det blå og røde USA til et forenet USA, blev han ophøjet til noget nær en messias.

Et år senere er situationen noget anderledes.

Ifølge analyseinstituttet Gallup, der flere gange om måneden laver målinger på præsidentens popularitet i befolkningen, har Obama i sit første år gennemsnitligt været mindre populær i befolkningen end langt størstedelen af sine forgængere.

Kun Bill Clinton var i sit første år i Det Hvide Hus mindre populær.

Højt at flyve... »Obama har på egen krop erfaret det amerikanske udtryk om, at jo højere man taler sig op, jo længere falder man«, siger ekspert i amerikansk politik og historie, Mads Fuglede, der er ph.d.-studerende ved Københavns Univerisitet.

Han peger på, at Obama på de to vigtigste politikområder, sundhedsreformen og økonomien, er stødt ind i to problemer.

Dels har han ikke formået at fremstå som en stærk og handlekraftig leder, og dels har den almindelige amerikaner ikke mærket nogen forandring.

»Den eneste forandring, de almindelige amerikanere har oplevet, er, at de er blevet fattigere og fattigere«, siger Mads Fuglede.

»Hverken sundhedsreformen eller den økonomiske bankpakke er noget, befolkningen kan mærke endnu. Selv om de fleste økonomer siger, at økonomien er blevet reddet af de økonomiske indgreb, har det ikke rykket ved den høje arbejdsløshed. Og når folk ikke kan låne penge i deres bank, så kan de ikke bruge det til noget, at banksektoren er blevet reddet«.

Har overladt styringen

Samtidig har Obama ifølge Mads Fuglede overladt lovgivningsprocessen af såvel sundhedsreformen som stimulispakken til de demokratiske medlemmer i kongres. Og det har fået ham til at virke svag.

»Hans problem er, at han ikke formår at sætte sig ned og sige, sådan kommer vi fra A til B, og alle, der er ikke enige, er nogle idioter«.

»Mange føler slet ikke, han har ledet landet«.

På andre områder har Obama også overtaget et problemfyldt USA, ikke mindst krigene i Irak og Afghanistan.

Det tildeler Mads Fuglede dog mindre betydning

Det samme gælder for valgløftet om at lukke Guantanamo-fænglet på Cuba i sit første år - et løfte der endnu langt fra er realiseret.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce