Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Charles Darwin tegnet af Anne-Marie Steen Petersen
Foto: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN

Charles Darwin tegnet af Anne-Marie Steen Petersen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vatikanet går løs på Darwin

Paven og hans mænd skal diskutere, om de kan leve med Charles Darwins evolutionsteori.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan man slå en videnskabsmand ihjel, 137 år efter at han er død?

Eller skal Charles Darwin bare omfortolkes, så Vorherre, Jomfru Maria og Jesus Kristus - og alle deres tilbedere, naturligvis - kan leve med, at mennesket både er en guddommelig skabning, men også et resultat af en evolutionær proces?

Spørgsmålet hænger som en hvid sky over det seneste initiativ fra Vatikanstaten i kampen om millioner af menneskesjæle.

Darwin kommer inden for i Peterskirken Vatikanet har besluttet at sponsorere en fem dage lang konference i anledning af 150-året for Darwins banebrydende udgivelse om Arternes oprindelse (On The Origin of Species By Means of Natural Selection, 1859).

De kloge herrer i Vatikanet ønsker ifølge BBC at debattere, om Darwins evolutionsteori kan leve side om side med skabelsesberetningen og andre katolske dogmer.

Stort set alle kirkesamfund har været kritiske eller direkte fjendtligt indstillede over for Darwins forklaringer på, hvordan menneskeheden er blevet til.

Galilei undslap ikke
Men interessant nok har den katolske kirke aldrig direkte fordømt Darwin på samme måde som den fordømte Galileo Galilei.

Galilei er den moderne eksperimentelle fysiks grundlægger. Han udfordrede kirken ved at sige, at det var Solen og ikke Jorden, der var universets centrum. Kirken reagerede ved at sende Galilei i fængsel.

Det tog den tidligere pave Johannes Paul II 13 års kommissionsundersøgelse at nå til en erkendelse af, at det var forkert at den katolske kirke at dømme Galilei.

Vatikanet har fra tid til anden debatteret Darwin, og efter grundig overvejelser kunne pave Johannes Paul II modstræbende konstatere, at 'evolutionen var mere end blot en hypotese'.

Intelligent design

Charles Darwin undgik i sin tid katolsk bål og brand, og nogen helgenskikkelse bliver han næppe. Men må måske kan den nuværende tyskfødte pave lære at leve med ham.

Et muligt kompromis kan bestå i teorien om det såkaldte 'intelligente design'.

Intelligent design, forkortet ID, er den hypotese, at visse egenskaber ved universet og levende ting udviser karakteristika, som kun kan være resultatet af en intelligent kraft i modsætning til en naturlig proces såsom Darwins naturlige udvælgelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden