Oplæring. EU's udenrigsministre besluttede i dag at EU-styrker skal oplære somaliske rekrutter i at bekæmpe pirater og oprørere.
Foto: FARAH ABDI WARSAMEH/AP

Oplæring. EU's udenrigsministre besluttede i dag at EU-styrker skal oplære somaliske rekrutter i at bekæmpe pirater og oprørere.

Internationalt

EU skal træne somaliske soldater

EU's udenrigsministre godkender plan om oplæring af somaliske militære styrker.

Internationalt

Rundt regnet 2.000 somaliske mænd skal i træningslejr i Uganda, hvor de vil blive undervist i kamp af EU-styrker.

Det blev besluttet på et møde, som EU's udenrigsministre afholdt i Bruxelles i dag.

Mødet blev for første gang ledet af EU-udenrigschef Catherine Ashton.

100 mand til Uganda Det er den somaliske regering i Mogadishu, som har bedt EU om hjælp til at træne de somaliske styrker.

Nu kommer hjælpen i form af 100 specialtrænede soldater, som skal uddanne somalierne til at tackle det stigende antal angreb fra militante modstandere på landjorden og pirater til vands.

EU's udenrigsministre udtrykte frygt for, at urolighederne i Somalia skal brede sig til de omkringliggende lande.

LÆS ARTIKELEU vil stoppe piraterne på landjorden

Det er den danske udenrigsminister Per Stig Møllers (K) holdning, at Danmark skal fortsætte med at yde en indsats i Somalia:

»Det gør vi ved, at vi har sendt flåden ned i kampen mod pirater«, sagde ministeren og minder om, at Danmark står uden for militært arbejde i EU-regi.

Fare for bedrageri

Mens EU er parat til at træne op til 2.000 somaliere i moderne krigsførelse, så er der ingen garanti for, at somalierne ikke skifter side, så snart de vender tilbage til Somalia fra træningslejren i Uganda.

Det bekymrede flere medlemslande - særligt Holland - da situationen i Somalia blev diskuteret.

Men ved at overvåge og støtte de somaliske mænd, når de vender tilbage til Somalia for at bekæmpe oprørere og pirater, så håber EU, at mændene ikke skifter side.

EU vil blandt andet også garantere, at et ordentligt lønsystem vil blive sat i værk, så de nyuddannede soldater ikke finder på at slå sig til modstanderne.

LÆS OGSÅ Trusler stopper maduddeling i det sydlinge Somalia

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce