Nej. Over alt i Europa er der kaldt til vaccination mod influenza A (H1N1). Blot ikke i Polen.
Foto: FRANCOIS MORI/AP

Nej. Over alt i Europa er der kaldt til vaccination mod influenza A (H1N1). Blot ikke i Polen.

Internationalt

Polen droppede H1N1-vacciner - og slap billigt

Som det eneste land i Europa afstod Polen fra at vaccinere sin befolkning mod svineinfluenza.

Internationalt

Ingen vaccination mod svineinfluenza her hos os.

Så klart meldte Polen ud sidste år, da alverdens lande stod i kø for at bestille vacciner hos producenterne.

Som det eneste land i Europa valgte Polen at droppe vaccinationerne mod influenza A (H1N1) og gik derved stik imod anbefalingerne fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Men øjensynlig har det ikke gjort den store forskel. Polen har indtil videre oplevet 173 dødsfald, men målt i forhold til befolkningstallet på 38,5 millioner er det på ingen måde værre end de lande, der valgte at vaccinere.

Således har vi i Danmark med et indbyggertal på kun 5,6 millioner haft 33 bekræftede dødsfald af H1N1.

INDBLIK Læs om dødsfaldene i de enkelte lande ( eksternt link)

Men sådan kan man ikke bare gøre det op, siger chefen for Sundhedsstyrelsens center for forebyggelse, overlæge Else Smith, til politiken.dk.

Jeg vil afgjort tro, at det tal, som Polen står noteret for, er lavere end det reelle dødstal

»I Danmark har vi udført en meget aktiv opsporing. Derfor vil vi også med større sandsynlighed finde et tal for dødsofre, der er meget tæt på sandheden«.

»Jeg ved ikke, hvordan man helt nøjagtigt laver overvågning i Polen. Men jeg kunne forestille mig, at det sker mindre intensivt, altså ved det vi kalder passiv overvågning. Derved finder man færre dødsfald. Så jeg vil afgjort tro, at det tal, som Polen står noteret for, er lavere end det reelle dødstal«, siger Else Smith.

INDSIGTOvervågning i Danmark ( eksternt link)

Else Smith vil ikke blande sig i andre landes beslutninger.

»Men hvis jeg skulle give Polen et råd, vil det være, at indføre vaccination som en del af deres forebyggelsesstrategi«, siger Else Smith.

Ballade om polsk strategi
Beslutningen om at droppe vaccinationerne blev truffet sidste efterår. Tiltaget var tilsyneladende populært i befolkningen, men vakte ifølge thelancet.com almindelig skepsis blandt alle andre lande.

Samtidig medførte beslutningen en strid mellem Polens sundhedsminister Ewa Kopacz, der er læge, og landets ombudsmand, Janusz Kochanowski, som truede Kopacz med et sagsanlæg for at have bragt offentligheden i fare.

Senere oplyste ombudsmanden, at han nu selv var blevet smittet med H1N1.

Ingen tillid til vaccinen
Polens afvisning skyldtes manglende tiltro til vaccinernes sikkerhed og effekt. Der var ifølge polakkerne ikke dokumentation for, at vaccinerne var uskadelige på langt sigt. Og det er uvist, mente polakkerne, om vaccinerne var sikre at tage for kvinder og børn.

Bag beslutningen stod premierminister Donald Tusk og sundhedsminister Ewa Kopacz.

Donald Tusk beskriver Polen som et land, der har udvist et »sjældent mod« ved at afvise en vaccine, som man ikke mener er blevet testet grundigt nok.

»Vi træffer udelukkende denne beslutning i de polske patienters og skatteyderes interesse. Vi vil ikke være med, for det er ikke ærligt, og det er ikke sikkert for patienterne«, sagde Donald Tusk.

Populær beslutning
Tilsyneladende står mange polakker bag beslutningen - måske fordi det er populært i Polen at tale WHO og EU midt imod.

Men nogle er også skeptiske. Eksempelvis lægen Maria Ciesielska, der ifølge nyhedssitet The Hindu mener, at »det bør være patientens ret selv at vælge - det ville være demokrati i sundhedsvæsenet«.

David Mercer, en af topcheferne i WHO's afdeling for smitsomme sygdomme, bekræfter ifølge thelancet.com, at Polen ikke vaccinerer mod H1N1. Han beskriver influenzaaktiviteten i Polen som »ikke specielt alarmerende«.

Det er dog sandsynligt, at beslutningen om ikke at lade polakkerne vaccinere vil kunne spores i det kommende år, tilføjer David Mercer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg forstår ikke, at man i Polen har truffet det valg. Jeg synes, at frygten for vaccinen er ubegrundet

Polakkerne får vaccinen til vinter
Men ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen, Statens Seruminstitut, er det ikke sikkkert, at polakkerne risikerer noget særligt, når risikoen for influenza dukker op igen til næste efterår og vinter.

»Vaccinen mod H1N1 indgår jo som et led i den kommende sæsonvaccine, som alle lande får adgang til. På den måde vil polakkerne få den beskyttelse mod H1N1-influenza, de ikke har fået hidtil«, siger Peter Henrik Andersen til politiken.dk.

»Ubegrundet frygt«

Peter Henrik Andersen siger, at vaccinerne mod den nuværende H1N1-influenzavirus er blevet testet og godkendt i overensstemmelse med alle forskrifter og procedurer.

»Jeg forstår ikke, at man i Polen har truffet det valg. Jeg synes, at frygten for vaccinen er ubegrundet«, siger Peter Henrik Andersen.

WHO oplyser i sin seneste melding, at influenza A (H1N1) generelt er i aftagende i stort set hele Europa.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce