Whistleblower. Israelske Mordechai Vanunu vil ikke indstilles til Nobels Fredspris.
Foto: ARIEL SCHALIT/AP

Whistleblower. Israelske Mordechai Vanunu vil ikke indstilles til Nobels Fredspris.

Internationalt

Israelsk atom-'whistleblower' siger nej til Nobel-nominering

Mordechai Vanunu vil ikke have samme pris som Israels præsident.

Internationalt

Den norske Nobel Komité har mistet en kandidat til fredsprisen.

Den israelske 'whistleblower' Mordechai Vanunu har bedt Nobel-komiteen om at droppe sin nominering, skriver nyhedsbureauet AP.

I et brev til den norske Nobel komité skriver Vanunu, at han ikke ønsker at modtage en pris, der tidligere er blevet tildelt Israels præsident, Shimon Peres.

»Han betragter Shimon Peres som faderen til den israelske atombombe, og han ønsker ikke at blive associeret med ham på nogen måde«, siger en talsmand fra Nobel-komiteen ifølge AP.

Afslørede atomprogram Det var tilbage i 1986, at Mordechai Vanunu, som er tidligere tekniker på et israelsk atomkraftværk, afslørede detaljer om Israels atomvåbenprogram til den britiske avis Sunday Times of London.

Det kostede ham 18 år i fængsel. Og fordi han lækkede hemmelige detaljer om atomprogrammet, er han siden blevet kendt som whistleblower.

I 1994 blev Mordechai Vanunu løsladt, men Israel kræver fortsat, at han hverken forlader landet eller omgås udlændinge i landet af frygt for, at han udleverer flere hemmelige oplysninger.

Vanunu hævder derimod, at han ikke har mere at fortælle, og at rejseforbuddet er en krænkelse af hans menneskerettigheder.

Shimon Peres' fredspris
Samme år som Vanunu blev løsladt, altså i 1994, modtog Shimon Peres, sammen med Israels daværende premierminister Yitzhak Rabin og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, Nobels Fredspris.

Dengang var Shimon Peres Israels udenrigsminister. Og han modtog prisen, sammen med Rabin og Arafat, for sin indsats for fred i konflikten mellem Israel og Palæstina.

Usædvanlig afsløring

Det er højst usædvanligt, at Nobel-komiteen har afsløret, hvem der blandt andre er nomineret til den prestigefyldte fredspris - i dette tilfælde Mordechai Vanunu.

Normalt holdes nomineringerne hemmelige i 50 år.

Ikke hvem som helst kan indstille kandidater til Nobels Fredspris. For eksempel skal man være tidligere parlamentsmedlem eller universitetsprofessor, for at den nominerede bliver godkendt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden