Jyllands-Posten: Vores undskyldning var anderledes

Politikens forlig om Muhammed-tegningerne er vidt forskelligt fra Jyllands-Postens undskyldning i 2006.

Internationalt

Politiken undskylder, og Jyllands-Posten undskylder.

Men de to ting kan ikke sammenlignes, siger ansvarshavende chefredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten Jørn Mikkelsen.

»Vi sagde i sin tid af egen drift, at vi beklagede, at så mange muslimer blev kede af det. Vi ønskede at beholde fokus på den principielle debat om ytringsfrihed. Det er noget helt andet«, siger chefredaktøren til jp.dk.

Bomben i turbanen

Han reagerer på, at Politiken har indgået et forlig med otte organisationer, der repræsenterer profeten Muhammeds efterkommere.

Politikens handling minder om 1938, da Chamberlain erklærede 'fred i vor tid'

Et forlig, hvori avisen beklager at have krænket en række muslimer ved at genoptrykke tegninger af profeten Muhammed, blandt andet en tegning af profeten med en bombe i turbanen.

LÆR ARTIKEL

Også Morgenavisen Jyllands-Posten, der tog initiativ til tegningerne i 2005, har undskyldt over for den muslimske verden. Det skete i 2006, hvor avisen udsendte et åbent brev, hvor der blandt andet stod:

»De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde«.

DOKUMENTATION

Men der er væsentlige forskelle på de to dagblades undskyldninger.

»Jyllands-Posten sagde i sin tid, at vi var kede af, at nogle muslimer var blevet kede af det. Det var aldrig et mål i sig selv at såre nogen. Men det er ikke det samme som det, Politiken gør, da vi ikke har indgået nogen aftale. Politiken er blevet intimideret ind i en aftale med trusler om en kæmpemæssig retssag«, siger han til netavisen.

KOMMENTER POLITIKENS LEDER

Han tilføjer:

»Politikens handling minder om 1938, da Chamberlain erklærede 'fred i vor tid'«, siger Jørn Mikkelsen.

En henvisning til 1938, hvor den daværende britiske premierminister Neville Chamberlain forsvarede den britiske bløde linje over for Nazityskland forud for Anden Verdenskrig.

Tegningerne af profeten Muhammed blev offentliggjort første gang i Morgenavisen Jyllands-Posten i september 2005 som en protest imod selvcensur i dansk presse. De gav anledning til store demonstrationer og protester i Mellemøsten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce