Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Muhammad Tahir ul-Qadri har de seneste 30 år arbejdet for at fremme fred og dialog mellem religionerne.
Foto: AKIRA SUEMORI/AP

Muhammad Tahir ul-Qadri har de seneste 30 år arbejdet for at fremme fred og dialog mellem religionerne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Muslimsk lærd: Terrorister er vantro

Muhammad Tahir ul-Qadri har skrevet en 600 sider lang fordømmelse af terror i islams navn.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

600 siders fordømmelse af terror i islams navn.

Det er produktet fra den muslimske lærde Muhammad Tahir ul-Qadri - som ifølge ophavsmanden selv er det hidtil største belærende værk om terror og islam.

»Jeg har forsøgt at vende hver en sten, og jeg har forsøgt at rejse hvert eneste spørgsmål, der kan rejses om emnet«, siger Muhammad Tahir al-Qadri til nyhedsbureauet AFP.

Muhammad Tahir al-Qadri fremlagde i dag teksten i London.

Den britiske hovedstad har været centrum for flere radikale muslimers aktioner, blandt andet terrorangrebet i byen i 2005, og senest da den nigerianske flybomber Umar Farouk Abdulmutallab - som studerede i London i 2008 - i juledagene sidste år forsøgte at sprænge et passagerfly i luften.

Lige lukt i helvede
Qadri betegner selv sit 600 sider lange værk som en fatwa - en vejledning til 'almindelige' muslimer fra en lærd. Han håber, at det vil overbevise unge muslimer om, at de skal vende terrorismen ryggen.

»Faktum er, at lige meget hvad terroristerne gør, så er det ikke martyrdom. Alt, hvad de gør, sender dem lige lukt i helvede«, siger Qadri.

Muhammad Tahir ul-Qadri har de seneste 30 år arbejdet for at fremme fred og dialog mellem religionerne, blandt andet som leder af den religiøse uddannelsesorganisation Minhaj ul-Quran, der spreder sufismens fredelige idéer.

Rådgiver for Benazir Bhutto
Qadri, der også er tidligere minister og rådgiver for Pakistans myrdede ekspremierminister Benazir Bhutto, forelæser i hele verden i et forsøg på at fremme sit budskab om harmoni, og han var en af de første muslimske ledere, der fordømte terrorangrebet mod USA i 2001.

Selv mener Qadri, at hans nye tekst vil få over 50 procent af de potentielle terrorister på andre tanker.

Forsker: Teksten vil drukne i formaninger
Men det er ikke første gang, at islamiske grupper har taget afstand fra terror i Allahs navn, og ifølge den danske forsker i islam Jørgen Bæk Simonsen vil teksten også drukne i havet af øvrige formaninger.


»Der er ikke noget nyt eller overraskende i det. Siden (terrorangrebet) 11. september har der været gentagene lærde og islamiske institutioner, som har fordømt terrorisme som middel til forandringer«, siger han og fortsætter:

»Når han gør det nu, kan jeg ikke gennemskue det på anden måde, end at han vil profilere sin organisation Minhaj ul-Quran«.

Radikale muslimer vil ryste på hovedet
Og selvom at Qadris budskab er velment, så tvivler Jørgen Bæk Simonsen på, at det vil få nogen effekt hos de radikale muslimer.

»De vil ryste på hovedet. Der er allerede et kor, som har sunget sangen uden at kunne forhindre de terroraktioner, vi har set«, forklarer den danske forsker.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden