Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

USA og Tyrkiet i diplomatisk krig om folkemord

Kongresudvalg i Washington betegner de tyrkiske massakrer på armeniere under Første Verdenskrig for »folkemord«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus i Washington har vedtaget en resolution, der betegner det tyrkiske massemord på armeniere under Den Første Verdenskrig for »massemord«.

Udvalget vedtog resolutionen, selv om både præsident Barack Obamas administrationen og Tyrkiet har presset på for at få udvalget til at droppe sagen. Resolutionen, der ikke er bindende, blev vedtaget med 23 stemmer imod 22, og det betyder, at vejen nu er banet for, at resolutionen kan fremlægges i Repræsentanternes Hus.

Tyrkiet kalder ambassadør hjem
Kort efter at resultatet blev kendt, kom reaktionen fra Ankara i Tyrkiet. I en regeringserklæring hed det, at Tyrkiet som en konsekvens af resolutionen kalder sin ambassadør i Washington hjem.

Samtidig siger den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, at han er alvorligt bekymret for, at resolutionen vil skade det tyrkisk-amerikanske forhold og også gøre normaliseringsprocessen mellem Tyrkiet og Armenien mere besværlig.

Derimod lyder der mildere toner i Jerevan i Armenien.

»Vi sætter stor pris på denne beslutning«, siger Armeniens udenrigsminister, Edward Nalbandian, der tilføjer, at resolutionen er et vigtigt skridt i retning af forebyggelse af forbrydelser imod menneskeheden.

Tyrkiet: Mindst lige så mange tyrkere blev dræbt

Spørgsmålet om mordet på de mange armeniere har i årevis været en kilde til problemer for Tyrkiet, der erkender, at mange kristne armeniere blev dræbt af osmanniske styrker.

Men Tyrkiet nægter, at det var op til halvanden million, og at der var tale om folkedrab - en betegnelse, som mange historikere bruger.

Tyrkiet taler om, at mellem 300.000 og 500.000 armeniere blev dræbt, og at mindst ligeså mange tyrkere blev dræbt under civile uroligheder og strid, da det osmanniske rige faldt fra hinanden.

ritzau/reuters

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden