Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Protest. Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan vil ikke acceptere, at Tyrkiet skulle have begået folkemord mod armenerne..

Protest. Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan vil ikke acceptere, at Tyrkiet skulle have begået folkemord mod armenerne..

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiet kalder sin ambassadør hjem fra Sverige

Tyrkiets premierminister reagerer skarpt på svensk erklæring om halvanden million dræbte armenere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tyrkiske premierminister Tayyip Erdogan har kaldt sin ambassadør hjem fra Stockholm. Det oplyser Reuters.

Det sker i vrede over, at den svenske rigsdag har erklæret tyrkernes drab på hundredtusinder af armenere under Første Verdenskrig for folkemord.

»Vi fordømmer stærkt denne resolution, som er vedtaget af politiske årsager. Den hænger ikke sammen med det nære venskab mellem vore to lande. Vi kalder nu vores ambassadør hjem til konsultation«, siger Erdogan i en erklæring på sin hjemmmeside.

Tayyip Erdogan tilføjer, at Tyrkiet samtidig har besluttet at aflyse et tyrkisk-svensk topmøde 17. marts.

USA: Det var folkemord

Den svenske rigsdags erklæring kommer få dage, efter at en amerikansk kongreskomité har vedtaget en lignende fordømmelse af myrderierne, der fandt sted i 1915 i det ottomanske imperiums sidste dage.

Tyrkiet er den sidste 'rest' af dette imperium, og sagen er utroligt følsom for tyrkerne. De vedgår, at mange armenere blev dræbt, men mener, at der var tale om krigshandlinger og har aldrig villet erkende et folkemord på armenerne.

Mange vestlige historikere, politikere og parlamenter fastholder, at de op til halvanden million dræbte armenere var udsat for et regulært folkemord.

INDBLIKLæs om armenermyrderierne ( eksternt link)

Den svenske udenrigsminister Carl Bildt siger til sydsvenskan.se, at han beklager rigsdagens beslutning om at kalde armenerdrabene for folkemord.

»Det er forkert, at politisere historien på denne måde, og det vil komme til at vanskeliggøre Sveriges mulighed for at bidrage til forsoning. Det er præcis den slags konsekvenser, jeg frygtede«, siger Carl Bildt.

INDSIGTLæs om Armenien ( eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden