0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Der er gået storpolitik i Googles kinesiske problemer

Washington støtter it-giganten. Beijing er officielt forsigtig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Gigant. En kineser gemmer sig et par reklamebrille fra verdens største søgemaskine, som dog kun er den næstmest brugte i Kina. (Arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Striden mellem verdens største søgemaskine kontra verdens største webmarked er ved at udvikle sig til en politisk styrkeprøve om kontrol over internettet mellem regeringerne i to af verdens mest magtfulde hovedstæder, Washington kontra Beijing.

USA’s udenrigsminister, Hillary Clinton, kom med en slet skjult hentydning til Kina i en tale om internetfrihed i aftes:

»Nationer eller enkeltpersoner, som deltager i hackerangreb, skal være parate til at tage følgerne og udsættes for international fordømmelse. Så tæt forbundet, som verden er, kan et angreb på en nations netværk være et angreb på os alle«, sagde den amerikanske udenrigsminister og tilføjede:

»Vi er nødt til at understrege dette budskab for at sætte normer for, hvordan stater skal opføre sig over for hinanden, og opmuntre til respekt for det globale netværks fællesskab«.

Google truer med at udvandre
Hillary Clintons udtalelser falder, efter at Google i sidste uge truede med at trække sig ud af Kina i protest mod angreb fra kinesiske hackere og mod censur af websider på Googles kinesiske version.

De kinesiske myndigheder reagerede med at behandle det som et erhvervsproblem, at Google vil forlade det kinesiske marked med 380 millioner internetbrugere. Google er nummer to på markedet efter den kinesiske søgemaskine Baidu.

Kinas statskontrollerede medier fik også besked på at holde sig til den forretningsmæssige vinkel. En talsmand for udenrigsministeriet sagde, at »udenlandske virksomheder i Kina skal respektere kinesiske love. Google er selvfølgelig ingen undtagelse«.

I går fulgte samme linje fra en endnu højere placeret person, viceudenrigsminister He Yafei. Han advarede i Beijing:

»Sagen om Google skal ikke forbindes med relationer mellem to regeringer og deres lande. Ellers er det overfortolkning«.

Google som politisk fodbold
Men det kinesiske system taler med to stemmer, for på det tidspunkt var politiseringen begyndt i Beijing.

To af kommunistpartiets egne aviser trodsede de officielle udmeldinger og trykte politiske anklager mod USA.

Den meget nationalistiske tabloidavis Global Times bragte en leder med overskriften: ’Verden byder ikke Det Hvide Hus’ Google velkommen’.

Avisen skrev blandt andet:

»Verdens største søgemaskine, som mange kinesere engang værdsatte som et flagskib for global opfindsomhed, er nu ved at blive en politisk fodbold, som Det Hvide Hus spiller med«.

Og:

»USA’s regering bruger den innovative teknologi til at tippe den globale politiske magtbalance, fremme vestlige værdier og genindføre vestlig dominans«.

En anden partiejet avis, China Youth Daily, skrev, at amerikanske politikere prøver at diskutere menneskerettigheder under dække af Google-striden.

»Inderst inde frygter de, at når Google har problemer, så har den vestlige kultur problemer. At bruge Google til at udbrede den amerikanske form for ytringsfrihed er den virkelige grund til, at Google valgte at gøre sine problemer politiske, ikke markedsmæssige«.

Kærestepar uenige på nettet
Kinesiske netbrugere er splittet i holdningen til Googles udmelding. En 29-årig mand, Liu Wei, siger til nyhedsbureauet Reuters:

»Det er beundringsværdigt, at et firma ofrer sin profit for at kæmpe for en ide. Hvorfor kan vi ikke kritisere vores egen regering, hvis vi har lyst? Hvorfor kan vi ikke frit vælge, hvad vi vil se på internettet?«.

Men her bliver han afbrudt af sin 26-årige kæreste, Sun Jingying:

»Det er, fordi Kina er anderledes! Der er nogle ting, vi bare må acceptere«.