Injurier. Storbritanniens justitsminister, Jack Straw,  vil stoppe de mange injurie-turister, der søger mod britiske domstole (arkivfoto).
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Injurier. Storbritanniens justitsminister, Jack Straw, vil stoppe de mange injurie-turister, der søger mod britiske domstole (arkivfoto).

Internationalt

Storbritanniens regering vil standse injurie-turisme

Udlændinge strømmer til Storbritannien for at anlægge injurie-sager i landet.

Internationalt

Det skal være slut med den såkaldte injurie-turisme i Storbritannien.

Det mener Storbritanniens regering, der er træt af udenlandske statsborgere, der søger til Storbritannien, hvor det er nemmere at anlægge injurie-sager sammenlignet med for eksempel øvrige EU-lande.

Landets justitsminister, Jack Straw, har fremlagt et forslag, der skal forsøge at dæmme op for det stigende antal af injurie-turister.

Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Regler mere lempelige På grund af den lempelige praksis i injurie-sager søger fortsat flere udlændinge mod de britiske domstole i håb om at få en mere favorabel dom, end de sandsynligvis ville få i deres hjemlande.

Reglerne i Storbritannien siger i dag, at bevisbyrden ligger hos den sagsøgte. Det vil sige, at den sagsøgte skal bevise, om det trykte indhold i for eksempel en avisartikel er sandt.

I USA er reglerne for eksempel omvendte. Her kræver injurie-reglerne som udgangspunkt, at det er anklageren, der beviser, at en artikel eller for eksempel et tv-indslag ikke holder vand.

Injurie-lovgivning misbruges
Om forslaget lyder det fra Storbritanniens justitsminister, Jack Straw, at »hovedtanken er at stoppe misbruget af injure-lovgivningen«, skriver The Guardian.

Forslaget vil blandt andet begrænse de omkostninger, som de små tidsskrifter, blade og aviser er pålagt i injurie-sager og som de opfatter som overvældende.

Også den danske europaparlamentariker Jens Rhode (V) har langet ud efter den britiske injurie-lovgivning. Tidligere på måneden lød det fra Jens Rhode, at de britiske injurie-regler er en glidebane.

Han har fremsat en række spørgsmål til kommissæren for grundlæggende rettigheder i EU-parlamentet, Vivian Reding.

»Målet er at få vedtaget en resolution, der kan sikre, at injurieturismen ikke kan finde sted. Her er ikke kun tale om et dansk problem. Det er et problem for alle europæere, og det er fuldstændigt uholdbart«, siger Jens Rhode til Kristeligt Dagblad.

Ekstrabladet og Politiken ramt

Det er ikke kun britiske medier, der rammes af den britiske injurie-lovgivning. Også udenlandske, herunder danske medier, har fået den lempelige praksis at føle på egen krop.

I 2008 måtte Ekstra Bladet indgå et dyrt forlig med en islandsk bank, fordi avisen havde offentliggjort en række engelsksprogende artikler på sin hjemmeside.

Ekstra Blandet indgik forliget, fordi artiklerne, ifølge dommeren i London, var injuriende og omfattet af britisk lovgivning.

Det var også i London, at dagbladet Politiken i sidste måned indgik et forlig med otte organisationer, der angiveligt repræsenterer mere end 94.000 efterkommere af profeten Muhammed.

LÆS OGSÅ

Aftalen blev indgået, fordi dagbladet havde genoptrykt Jyllands-Postens muhammedtegninger fra 2005.

Advokat Faisal Yamani har bebudet, at der kommer søgsmål mod de øvrige aviser, der bragte tegningerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce