0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Svigtende bremse årsag til togulykke

Havarikommissionen peger på sporbremse som årsag til, at tog løb af sporet i Oslo.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JON EEG/AP
Foto: JON EEG/AP

Togkaos. Det kostede tre mennesker livet, da et tog løb af sporet og endte i havnen i Oslo.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kriminalteknikere, Havarikommissionen og Jernbanetilsynet har undersøgt det spor, hvor et 16 vogne langt tog blev afsporet.

Den foreløbige konklusion er, at toget begyndte sin færd ud på havneområdet i Oslo, lige efter at vogn nummer 16 blev hægtet på.

»Sporbremsen skulle have været aktiveret, da den sidste vogn blev hægtet på, men på en eller anden måde må den have løsnet sig. Hvorfor er det store spørgsmål«, siger leder af Havarikommissionen Kurt A. Olsen til den norske netavis VG Net.

LÆS ARTIKEL

Det afsporede godstog dræbte tre mænd, og fire mennesker blev skadet heriblandt en kvinde, der fortsat bliver kategoriseret som ustabil af de norske læger.

Havarikommissionen er kommet frem til, at de 16 godstogsvogne stod på ankomstsporet på Alnabru station, da vognene begyndte at rulle. Da banearbejderne opdagede, at toget begyndte at rulle ud af godsterminalen, advarede de styrecentralen i Oslo.

»De prøvede at stoppe vognene, men det lykkedes ikke«, siger Kurt A. Olsen.

Forsøgte at ramme mur

Årsagen til at togvognene begyndte at rulle ligger i svigtende sporbremse. Når der står vogne uden lokomotivfører på sporet, bør bremsen aktiveres.

Foreløbig har Havarikommissionen ikke konstateret nogle fejl i forbindelse med koblingen af den 16. vogn.

»Det blev gjort efter bogen«, siger lederen af Havarikommissionen.

Da styrecentralen kunne følge det vildfarne tog, forsøgte de at styre det ind i en mur for at bremse det, men det lykkedes heller ikke.

LÆS OGSÅ

Toget kørte otte kilometer, hvor det var ude af kontrol. Flere øjenvidner har fortalt, at det kørte med over 100 kilometer i timen på sin rute gennem Oslo.

Toget ramte blandt andet et havnebyggeri undervejs, og endte til sidst i havnen.

Læs mere: