Racehad. Eugene Terreblanche stod bag Yestergarde - en racistisk elitestyrke med store mængder våben og sprængstoffer.
Foto: JEROME DELAY/AP

Racehad. Eugene Terreblanche stod bag Yestergarde - en racistisk elitestyrke med store mængder våben og sprængstoffer.

Internationalt

Apartheidleder dræbt med jernrør og jungleknive

Lederen af Sydafrikas halvfascistiske AWB-bevægelse, Eugene Terreblanche, er blevet dræbt på sin ejendom. To ansatte sigtes for drabet.

Internationalt

Sydafrikas hvide højrefløjsleder Eugene Terreblanche er blevet fundet dræbt på sin ejendom i Ventersdrop i den nordvestlige del af landet.

Den karismatiske leder af Afrikaner Weerstands Beweging var alene på sin ejendom og sov, da han blev han blev slået ihjel med jernrør og jungleknive.

Det oplyser AWB til den sydafrikanske netavis News 24.

»Terreblanche blev fundet i sengen med skader i hovedet og ansigtet«, oplyser en talsmand for politiet, Adele Myburgh, til det sydafrikanske nyhedsbureau Sapa.

Strid om løn To ansatte på ejendommen er blevet anholdt og mistænkes for at have slået deres 69-årige arbejdsgiver ihjel. Motivet skal være en strid om løn, som de mente Terreblanche skyldte dem.

Eugene Terreblanche markerede sig i en årrække som en af de mest fanatiske forsvarere af det hvide mindretalsstyre i Sydafrika. Han opbyggede en halvmilitær bevægelse af bevæbnede medlemmer, som ofte marcherede i brune khaki-uniformer.

AWB, der samles under hagekorslignende flag, forsøgte at sabotere Sydafrikas første demokratiske valg i 1994 ved at gennemføre flere bombeattentater, og flere af medlemmerne blev pågrebet i forbindelse med vold og drab. Bevægelsen hævder at have 70.000 medlemmer.

Våben og sprængstoffer

Terreblanche stod også bag Ystergarde, en elitestyrke inden for AWB, som var i besiddelse af store mængder våben, ammunition og sprængstoffer, da politiet slog til imod dem.

Eugene Terreblanche markerede sig i 1960'erne som en varm fortaler for apartheid og angreb den daværende statsminister B.J. Vorster for at være blødsøden.

Vorster var under Anden Verdenskrig en varm tilhænger af Adolf Hitler og betegnes af historikere som apartheidsystemets far.

LÆS OGSÅ

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce