Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP/AP
Foto: AP/AP

Regnskab. Europaparlamentet havde i 2008 udgifter for 10,8 milliarder kroner. Men det er ringe mulighed for at se, hvda pengene bliver brugt til, mener en del af de folkevalgte (Arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-parlamentet slås om milliardregnskab

De små grupper på fløjene føler sig trynet af de konservative og socialdemokraterne, som lukker af for kritik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en yderst kritisk gennemgang af EU-parlamentets regnskab for 2008, der blev præsenteret for parlamentets udvalg for budgetkontrol.

Der var hårde ord til parlamentets administrative ledelse og en række krav og forslag til større gennemsigtighed og skærpet kontrol med parlamentets udgifter.

Men efter udvalgets behandling var mere end 30 passager blevet slettet i rapporten, således at den endelige indstilling, der i april skal stemmes igennem i det samlede parlament, er langt mere blid.

Det er sørgeligt, at socialdemokraterne og de konservative nu har valgt at pille en masse af de kritiske afsnit ud, så vi er endt med en rapport bestående af banaliteter

De små partier til højre såvel som til venstre føler sig kørt over ende af parlamentets to sværvægtere: De konservative kristendemokrater, EPP, der tæller Det Konservative Folkeparti, og den socialdemokratiske S&D-gruppe.

»Kvælende stemning« »Der var lagt op til en masse forbedringer af systemmet, men vi må sande, at koalitionen mellem socialdemokraterne og kristendemokraterne har besejret os. Der eksisterer nu en ny kvælende atmosfære i parlamentet, hvor de to grupper deler alt imellem sig«, siger Bart Staes fra SF'ernes grønne gruppe, som er hovedarkitekt bag rapporten.

LÆS ARTIKEL

Han bakkes op af Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU.

»De er i gang med at udvikle et topartisystem, som i USA, hvor de skiftes til at gøre indrømmelser over for hinanden og holde alle andre uden for indflydelse«.

Regningen ender hos borgerne
En af de konkrete stridigheder omkring regnskabet drejer sig om en privat pensionsfond, som parlamentarikerne frivilligt kan tilmelde sig ved siden af den, de er sikret fra deres nationale parlamenter.

Dårlige investeringer betød imidlertid, at fonden i 2008 havde et underskud på 121 millioner euro, svarende til 900 millioner kroner.

Ledelsen besluttede, at parlamentet skulle dække underskud - en beslutning, der i følge rapporten er »chokerende« og bør ændres, da de europæiske borgere ikke betale regningen for dårlig økonomistyring i en privat virksomhed.

Men den indvending er nu taget ud.

Bakkes op fra højre og venstre
Bart Staes bakkes op fra højre af såvel Venstres liberale gruppe ALDE og de konservative reformister, hvor de engelske konservative sidder, samt til venstre af den socialistiske gruppe, hvor Folkebevægelsen mod EU sidder.

»Jeg mener faktisk, der er var plads til at være endnu mere kritisk over for parlamentets overforbrug og manglende gennemsigtighed«, siger Søren Søndergaard.

»Derfor er det sørgeligt, at socialdemokraterne og de konservative nu har valgt at pille en masse af de kritiske afsnit ud, så vi er endt med en rapport bestående af banaliteter. Konsekvensen er, at vi mister folkelig opbakning«.

Regelmæssig kritik af budget
Parlamentets budget, der i øjeblikket er på mere end 11 milliarder kroner årligt, har i tidens løb ofte været udsat for kritik.

Det gælder blandt andet de daglige diæter og de såkaldte ’blyantspenge’ til kontorhold i hjemlandet, der oftest administreres af den enkelte parlamentariker selv.

Men selv mere kritiske røster ankender, at der i de senere år er kommer langt bedre styr på økonomien. Alligevel er der stadig brug for forbedringer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal huske på, at de forbringer er kommet indefra - fra kritiske sjæle i parlamentets. Så derfor nytter det ikke noget, at de store partier sætter sig på tværs«, siger tyske Jorgo Chatzimarkakis fra den liberale gruppe, ALDE.

S:»Ikke optimalt«

Det socialdemokratiske parlamentsmedlem, Christel Schaldemose, indrømmer, at det endelige udspil »helt klart ikke er det optimale«.

»Jeg havde da gerne set, at rapporten var stemt igennem med kun enkelte af vores egen ændringsforslag. Men vi sidder ikke på flertallet, og så er det altså nødvendigt at lave kompromiser. Derfor vælger vi at lave en aftale med de konservative for at sikre et element af kritik og for få enkelte krav igennem til for eksempel den interne kontrol af de politiske grupper«.

Hun kritiserer den barske tone i det oprindelige udspil fra Bart Staes, der var præget af stor mistillid til parlamentets administrative ledelse.

»Hvis vi mener, der er grund til at udtrykke os i så hårde vendinger, så må vi da hellere gå ud og fyre folk. Ellers handler det om at finde en ordentlig tone - og den vej igennem stille vores krav«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden