Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CHRISTIAN LUTZ/AP
Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP

Sarkozy. I Frankrig vil et politisk flertal selv udpage to nye medlemmer af EU-parlamentet - uden folkeafstemning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fransk arrogance skaber vrede i Bruxelles

I strid med EU-traktaten sender Frankrig håndplukkede og ikke folkevalgte politikere til EU-parlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inden længe vil EU-parlamentet blive forøget fra 736 til 754 medlemmer.

Men to af medlemmerne kommer fra Frankrig og vil som de eneste ikke være valgt at folket, men direkte håndplukket af det franske parlament.

Det er i modstrid med EU-traktaten, der siger, at medlemmer af parlamentet skal vælges ved direkte valg - hvilket giver anledning til et slagsmål blandt EU's folkevalgte politikere.

»Demokratisk farce« »Det er en demokratisk farce, at vi frem til næste valg kan komme i en situation, hvor beslutninger, der har indflydelse på almindelige borgeres hverdag, bliver afgjort af parlamentarikere, som den franske præsident har håndplukket«, siger Søren Søndergaard, der repræsenterer Folkebevægelsen mod EU i parlamentet.

Han bakkes op af det fremtrædende britiske medlem af parlamentet, Andrew Duff, der sidder i EU-parlamentets liberale ALDE-gruppe sammen med Venstres tre europaparlamentarikere.

»Jeg synes, det er et fundamentalt brud på ånden i traktaten. Og det sætter hele parlamentets demokratiske legitimitet i fare«, siger Andrew Duff.

Otte lande får 18 medlemmer
Striden om de franske politikere handler om, at EU-parlamentet ifølge Lissabontraktaten skal udvides med 15 medlemmer: Otte lande får et ekstra parlamentsmedlem, tre lande får to ekstra mandater, mens Spanien vinder fire ekstra mandater.

Tyskland skulle have afgivet tre medlemmer.

Det var således oprindeligt meningen, at EU-parlamentet skulle udvides med 15 nye medlemmer, da de europæiske borgere gik til stemmeurnerne sidste sommer.

LÆS ARTIKEL

Men fordi forhandlingerne om Lissabontraktaten endnu ikke var afsluttet, har tyskerne fået lov at beholde deres tre pladser indtil det næste valg i 2014, mens de nye medlemmer siden juni har siddet på standby i parlamentet, indtil de får grønt lys til at indtræde som fuldbyrdede medlemmer.

Eller rettere, sådan er det i alle andre lande end Frankrig, hvor de to ekstra medlemmer ikke var til valg i juni.

Og det politiske flertal i Frankrig afviser nu at udskrive nyvalg eller at lave en genoptælling af stemmerne fra sidste valg for at finde de frem til de retmæssige folkevalgte politikere - i stedet skal de udpeges af det franske parlament.

Socialdemokratisk-konservativ-alliance
Og det ser de nu ud til at blive accepteret, efter et møde i parlamentets forfatningsudvalg i dag.

Ifølge Søren Søndergaard fordi de to store grupper, den kristendemokratiske konservative EPP og den socialdemokratiske EPP-gruppe, havde lavet en aftale på forhånd.

»Man må konstatere, at alliancen mellem de to store grupper slog til igen, og tilsyneladende ikke ser noget galt i, at medlemmer af parlamentet er udpeget af de nationale regeringer«.

LÆS ARTIKEL

Andrew Duff mener i lige så høj grad den manglende kritik af den traktatstridige udvidelse er et udtryk for, at en række lande står til at vinde et eller flere mandater.

»Det var vel egentlig et helt forventeligt udfald, da lederne af de to store gruppe i forfatningsudvalget er fra Spanien«, siger han med henvisning til, at Spanien står til at vinde hele fire ekstra pladser i parlamentet.

Han påpeger, at hvis der havde været en genoptælling, ville de to medlemmer været gået til henholdsvis Sarkozys konservative parti UMP og de grønne. Men Sarkozy har derimod lagt op til, at de to medlemmer skal tilfalde henholdsvis UMP og Frankrigs næststørste parti, Socialisterne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og da socialisterne udgør mindretal i det franske parlament, er det underordnet, at de har sat sig imod UMP's indstilling.

Vil gennemføre konvent

På dagens møde forsøgte Duff at få gennemført en beslutning om at gennemføre et EU-konvent om udvidelsen.

Konventet kræver, at repræsentanter fra EU-kommissionen, Europaparlamentet, de nationale parlamenter og medlemslandene mødes for at nå til enighed om midlertidige ændringer af Lissabontraktaten.

Det hidtil eneste konvent blev indkaldt i 2001 og omhandlede det, der skulle blive til Lissabontraktaten - og krævede næsten otte års forhandlinger.

Derfor har EU-præsidenten Herman Van Rompuy tidligere opfordret EU-parlamentet til at undlade at indkalde til et konvent, der kan forventes at forlænge processen med flere år.

Før udvidelsen træder i kraft, skal udvalgets indstilling godkendes af det fulde parlament senere på foråret, inden den forventes at blive endeligt vedtaget på en regeringskonference i juni.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden