Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Afsked. Yves Leterme (t.v.) - der her ses sammen med premierminister Nikola Gurevski - går af for anden gang.
Foto: BORIS GRDANOSKI/AP

Afsked. Yves Leterme (t.v.) - der her ses sammen med premierminister Nikola Gurevski - går af for anden gang.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Belgiens regering træder tilbage

Premierminister Leterme har afleveret sin afskedsbegæring til kongen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Striden mellem den flamsk- og fransktalende del af Belgien sender landet ud i endnu en politisk krise.

Belgiens premierminister, Yves Leterme, er gået til kong Albert for at aflevere sin regerings afskedsbegæring, skriver Reuters.

Tidligere i dag valgte det flamske liberalistparti VDL, der er et af fem partier i regeringskoalitionen, at trække sig fra regeringen, fordi det havde mistet tilliden til, at regeringen kunne løse striden mellem de fransktalende og flamsktalende partier.

Uenighed om valgkreds i Bruxelles Parlamentet har forgæves forsøgt at blive enige om en ny valgkredsreform omkring hovedstaden Bruxelles, hvor mange af indbyggerne er fransktalende, selvom Bruxelles er geografisk placeret i Flandern.

Uden VDL havde regeringen kun støtte fra 76 ud af 150 parlamentsmedlemmer, og Letermes flamske kristendemokrater var afhængig af støtten fra tre fransktalende partier.

Det har tilsyneladende været for usikkert for ham.

Væltet for anden gang på 16 måneder

Det er anden gang på mindre end to år, at 49-årige Leterme bliver væltet som regeringschef.

I december 2008 trådte hans regering tilbage, efter at landets højesteret fastslog, at regeringen havde forsøgt at underkende justitsmyndighederne i forbindelse med banken Fortis' kollaps.

LÆS ARTIKEL

Regeringen blev beskyldt for at forsøge at presse en domstol til at godkende salget af statens andel af banken til den franske bank BNP Paribas.

Leterme blev afløst af Herman Van Rompuy, der ligeledes tilhører de flamske kristendemokrater. Da Rompuy for fem måneder siden blev udnævnt til EU-præsident, overtog Leterme igen roret.

Men allerede efter valget i juni måned 2007 havde Leterme problemer med at samle en regering bag sig. I ni måneder stod Belgien reelt uden nogen regering og uden nogen valgt regeringsleder.

Kollapset i den belgiske regering kommer på meget uheldigt tidspunkt set med EU-briller, eftersom Belgien fra juli overtager formandskabet efter Spanien.

Annonce

    Alt om EP19

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden