Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Skoleret. Goldman Sachs topchef Lloyd Blankfein måtte i 10 timer forsvare bankens politik under finanskrisen ved en kongreshøring.
Foto: CHARLES DHARAPAK/AP

Skoleret. Goldman Sachs topchef Lloyd Blankfein måtte i 10 timer forsvare bankens politik under finanskrisen ved en kongreshøring.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbank blev grillet - men investorerne var vilde

Aktiekursen strøg i vejret, mens Goldman Sachs' topchefer blev krydsforhørt i den amerikanske kongres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er i dag 549 millioner dollar mere værd på børsen, end den var i går.

Værdistigningen svarer til mere end tre milliarder kroner, og aktiekursen tordnede paradoksalt nok i vejret samtidig med, at Goldman Sachs' topchefer stod skoleret under en høring i den amerikanske kongres om bankens optræden under finanskrisen.

Senatet gjorde, hvad det følte, der skulle gøres - og det var at ydmyge Goldman Sachs-folkene

Tjente på boligboblen De seneste uger er det kommet frem, at storbanken i modstrid med, hvad den selv har oplyst, tjente fedt på finanskrisen, hvor konkurrenterne alle som én styrtblødte.

En række lækkede emails har afsløret, at Goldman Sachs havde forudset, at bunden ville gå ud af det amerikanske boligmarkedet og spekuleret i de faldende boligpriser.

LUNDE15 forklaringer på finanskrisen

Derfor skulle bankens topchef, Lloyd Blankfein, og seks andre nuværende og tidligere ansatte i 10 timer svare på stribevis af spørgsmål fra kongressens undersøgelseskomité.

Anklages for bedrageri
Juraprofessor Robert Hillman vurderer, at begge parter fik det, de kom efter med henvisning til, at Goldman Sachs-aktien som den eneste af 79 finansaktier i det toneangivende Standard & Poors 500-indeks endte dagen i plus.

»Senatet gjorde, hvad det følte, der skulle gøres - og det var at ydmyge Goldman Sachs-folkene. For Goldman Sachs var formålet at få markeret, at de ikke har svindlet eller brudt loven. Tilsyneladende havde de held med det«, siger Robert Hillman fra University of California til nyhedsbureauet Bloomberg.

De seneste afsløringer er kommet på et særdeles uheldigt tidspunkt for Goldman Sachs.

Det amerikanske finanstilsyn har anklaget storbanken for at have bedraget kunderne med de såkaldte subprimelån, der i 2008 var med til at udløse den finansielle krise.

»Realiteterne er stødende for de fleste amerikanere. Det er meget svært at forstå, hvordan I kan sælge et produkt til folk samtidig med, at I spekulerer i, at det vil tabe i værdi«, lød det blandt andet fra senator Claire McCaskill under høringen.

Topchef erkender tillidskrise

Administrerende direktør i Goldman Sachs Lloyd Blankfein erkender, at Goldman Sachs og den øvrige del af finanssektoren ikke topper troværdighedsbarometret.

»Der er lang vej igen, før Wall Street har genvundet tilliden hos politikere og befolkning. Vi skal virkelig forbedre vores måde at kommunikere på«, siger han.

Med gårdsdagens værdistigning in mente har investorerne tilsyneladende ingen problemer med tillidsforholdet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden