KRITIK. Flere politikere kritisere Ayan Hirsi Ali for sine seneste udtalelser om islam.
Foto: JENS DRESLING

KRITIK. Flere politikere kritisere Ayan Hirsi Ali for sine seneste udtalelser om islam.

Internationalt

Danske politikere tager afstand fra Islam-kritiker

Ayan Hirsi Ali møder bred fordømmelse for sine udtalelser om islam.

Internationalt

Islamkritikeren Ayan Hirsi Ali er i Danmark for at promovere sin nye bog ’Nomaden’ og har i den forbindelse givet flere interviews til den danske dagspresse - blandt andet Politiken.

Hendes udtalelser har fået de danske politikere op af stolene, og de holder ikke tilbage af kritikposen, når de skal karakterisere indholdet af det, som den somaliskfødte Ayan Hirsi Ali siger om islam og muslimer.

Politikere står nu i kø for at hagle Ayaan Hirsi Alis løsningsforslag ned, som de samlet set beskriver som fundamentalistiske og unuancerede.

Det hun siger, er fundamentalistisk»Det er ikke noget, jeg siger. Det er sådan, religionen er. Hvis du lever i overensstemmelse med religionen og er en sand muslim, så er du, hvad vi kalder en fundamentalist«, siger hun i dagens udgave af Berlingske Tidende

Den konservative integrationsordfører Naser Khader er dybt uenig i udtalelsen og mener, at hun er ude på et sidespor, når Ayan Hirsi Ali siger, at der kun findes en fundamentalistisk form for islam.

»Det er meget unuanceret og fundamentalistisk, at sige sådan. Jeg sympatiserer meget med hendes kamp, men i forhold til det Ayan Hirsi Ali siger der, så er jeg meget uenig«, siger den konservative politiker og fortsætter.

»Det er et meget urealistisk og fundamentalistisk løsningsforslag, der for mig at se er meget enøjet og begrænset. Der findes flere former for islam, og mange forskellige fortolkninger af koranen. Jeg er selv tilhænger af en moderne og humanistisk fortolkning«.

Hun flytter ikke muslimer
Ifølge Naser Khader er det, som Ayan Hirsi Ali siger helt henne i vejret. Han vurderer, at det kan få en negativ effekt på integrationen i Danmark.

»Jeg er meget enig i hendes påpegning af, at det er de reaktionære kræfter, der dominerer islam i dag. Der er jeg ligeså kritisk, som hende. Men at sige, at enten er man fundamentalist, eller så må man forlade islam, det er forkert. Og i sidste ende kan det være med til at skabe flere fundamentalister», tilføjer han.

»Det er meget historieløst, det som Ayan Hirsi Ali siger, for der var en tid, hvor der fandtes sunde fortolkninger af islam. Et eksempel på det er muslimerne i Spanien i 1400-tallet, der var meget tolerante, videnskabsorienteret, filosofiske og humane. Vi skal have tolkningen i den retning«.

Hun er som fanatiske kristne i USA
SF's Kamal Qureshi giver Naser Khader ret. Han går en tand længere og sammenligner hende med fantastiske religiøse gruppers selvretfærdighed.

»Når man lytter til hendes udtalelser i dagspressen, lyder hun som de kristne grupper i USA, der siger, at der kun findes en fundamentalistisk form for kristendom. Det er meget useriøst«, siger Kamal Qureshi.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at en person, som startede med at komme med en berettiget kritik af islam, faktisk ender med at gå hen og blive ekstrem i sine udtalelser. Hun er ligesom dem, som hun selv kritiserer«, uddyber SF´eren.

Ayan Hirsi Ali gør det, som er værst
I hendes interview i Berlingske Tidende og i Politiken giver hun udtryk for, at der er noget grundlæggende galt med islam, og derfor skal alle muslimer vende religionen ryggen hurtigst muligt.

»Det vigtige er nu at overbevise muslimer om at forlade islam«, siger Ayaan Hirsi Ali i dagens udgave af Politiken.

Hendes udsagn er meget skadende i forhold til den danske integrationsproces, mener den radikale politiker Manu Sareen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er et godt eksempel på, at integrationsdebatten er blevet afløst af en følelsesmæssig værdikamp, der ikke længere har rod i saglige argumenter«, siger Manu Sareen.

»Ayan Hirsi Ali skaber fundamentalister på begge sider. Hun bekræfter fordomme i begge lejre. Jeg ved ikke, hvad der sker for hende, men det meget forkert«.

Hun er for subjektiv
Manu Sareen mener, at Ayan Hirsi Ali er for generaliserende i hendes tilgang til muslimer og islam.

Og det er der ifølge ham selv en god grund til.

»Det er frygteligt det, som hun har oplevet – men det er ikke nødvendigvis den virkelighed, som flertallet af muslimske kvinder lever med. Hun nedgør islam ud fra subjektive oplevelser, som hun har haft og gør det til noget universelt. Det er det værste, man kan gøre«, tilføjer han.

Hun har ret til at være subjektiv
Præst og foredragsholder Kathrine Lillelør mener derimod ikke, at der er noget i vejen med at være subjektiv.

»Jeg er uenig i, at der ikke findes moderate og demokratiske muslimer i vores samfund. Det har Ayan Hirsi Ali ikke ret i. Men på en måde har hun lov til at være unuanceret og langt fra saglig, fordi hun har oplevet det på egen krop. Det er derfor, jeg tager hende så alvorligt«, siger Kathrine Lillelør

Muslimer skal omvendes

Ayan Hirsi Ali har et bud på, hvordan islams indflydelse kan indskrænkes i Europa.

»Hvis du har en moske eller et muslimsk centrum, feks. her i København ville jeg lige ved siden af det sætte et kristent centrum, et humanistisk centrum og et feministisk centrum«, siger Ayan Hirsi Ali til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det giver Kathrine Lilleør dog ikke meget for.

Vil du tage i mod hendes råd? Altså, vil vi se dig stå foran en moskee i en missionærbiks i korsridder-sættet i færd med at omvende muslimer?

»Jeg beundrer hendes mod, og det som hun gør. Men nej det vil jeg ikke. Jeg er ked af, at hun er blevet så opgivende«, afslutter Kathrine Lilleør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce