0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Olieselskab fejlvurderede egne evner

BP erklærede sig sidste år i stand til at håndtere et gigantisk udslip.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DAVE MARTIN/AP
Foto: DAVE MARTIN/AP

Oprydningsarbejdet halser efter olien i en katastrofesituation, som olieselskabet BP erklærede sig i stand til at håndtere i 2009.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Olieselskabet bag den forliste boreplatform Deepwater Horizon, BP, skrev i 2009 til de amerikanske myndigheder, at man havde kapacitet til at håndtere det værst tænkelige scenario - et udslip på 25 millioner liter olie om dagen.

Det skriver nyhedsbuereauet AP.

Lige nu anslår kystvagten, at omkring 800.000 liter fortsat sprøjter ud i Den Mexicanske Golf om dagen, mens omfanget af katastrofen bliver ved med at overraske forskere. Men trods forsikringerne har BP mere end almindelig svært ved at følge med i den katastrofale udvikling.

Olien nærmer sig strandene i hele det østamerikanske kystområde, der allerede er blevet formørket af skær af olie. Samtidig har man endnu ikke fundet en holdbar løsning, der kan stoppe lækket 1.500 meter nede i havets dyb.

LÆS ARTIKEL

.

Golfstrømmen kan forværre De traditionelle naturkræfter i området arbejder også imod en kontrolleret håndtering af oliesøen.

Olieboringen befinder sig på spidsen af en gren, der har retning mod Golfstrømmen. Flere eksperter påpeger over for nyhedsbureauet AP, at katastrofen vil få episke dimensioner, både økonomisk og miljømæssigt, hvis olien flyder ind i denne strøm af vand.

LÆS ARTIKEL

De varme strømme bevæger sig mod Florida og videre mod nord, og kan derfor sprede olien ud over et langt større geografisk område.

Rør lækker ubekendte mængder

Man har stadig ikke et overblik over, hvor meget olie, der reelt lækkes fra rørene i havets dyb.

Det på trods af, at man har forsøgt sig med avanceret teknologi, fortæller den sikkerhedsansvarlige kystvagt.

»Enhver præcis måling af, hvad der flyder ud af de rør dernede i dybet, er formodentlig umulig på nuværende tidspunkt. Det er det på grund af havets dybde og vores evne til at forsøge at nå derned med vores fjernstyrede maskiner og videokameraer«, meddeler den administrerende kystvagt, Thad Allen, der også arbejdede under orkanen Katrina.