0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tyrkiet får nøgleposition i Libanon-fred

Tyrkiets gode forhold til både Israel og de arabiske naboer kan betyde, at Tyrkiet får en central rolle i den fredsbevarende styrke i Libanon.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
EMILIO MORENATTI
Foto: EMILIO MORENATTI

En israelsk tank på vej ud af Libanon, efter våbenhvilen trådte i kraft. Nu arbejder forskellige aktører på at træde ind i FN´s fredsbevarende styrke i Libanon. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den tyrkiske udenrigsminister Abdullah Gul tog søndag til Israel for at diskutere våbenhvilen og Tyrkiets mulige bidrag til en fredsbevarende styrke i Libanon.

Tyrkiet er det eneste muslimske medlem af NATO, der har et godt forhold til både Israel og dets arabiske naboer.

Tyrkiet har desuden en lang tradition for at deltage i fredsbevarende missioner, bl.a. i Afghanistan, Somalia, Bosnien og Kosovo.

USA og EU har derfor opfordret Tyrkiet til at overveje at sende en fredsbevarende styrke til Libanon, skriver AP.

Tyrkiet er villige til at sende styrke
Og den opfordring overvejer Tyrkiet lige nu, om de skal følge. Tyrkiet har dog allerede gentagne gange sagt, at de er villige til at sende soldater til en FN-fredsbevarende styrke.

Således sagde Abdullah Gul søndag til AP, at Tyrkiet netop nu overvejer og evaluerer detaljerne i den fredsbevarende styrkes mission.

Planen er, at Abdullah Gul skal mødes med den israelske premierminister Ehud Olmert og udenrigsminister Tzipi Livni og den palæstineniske president Mahmoud Abbas på hans besøg i Israel.

Tidligere på ugen var Abdullah Gul i Libanon, hvor han mødtes med den libaneniske premierminister Fuad Saniora.

Flere aktører på banen
Sideløbende med samtalerne mellem Tyrkiet, Israel og Libanon, har den israelske premierminister, Ehud Olmert, dog også opfordret Italien til at stå i spidsen for en udvidet FN-styrke i Libanon.

»Det er vigtigt, at Italien leder den internationale styrke og også sender styrker til grænsen mellem Libanon og Syrien«, hed det ifølge Ritzau i erklæringen fra premierministerens kontor.

Den italienske regering har endnu ikke oplyst, hvor mange soldater den vil stille med.

Men embedsmænd i Rom siger, at der kan blive tale om op imod 3.000 mand. Det vil i givet fald være et af de største bidrag fra noget land.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement