0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Finske husmødre fandt for 50 mio. kroner aktier i skuffe

Finsk husmoderforening investerer glemte Nokia-aktier i levende landsbymiljø.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ekoby Näckrosen (Økolandsbyen Åkanden), som bydelen hedder, ligger på fire tønders land i Bromarv. Hver af de 20 lejligheder i de seks forskellige huse har sin egen sauna. - Foto: Dirk Evers

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I årevis lå Nokia-aktierne urørt i en skuffe. Da husmoderforeningen i den finske kystflække Bromarv fandt dem, viste de sig at være millioner værd. Pengene blev brugt på en helt ny økologisk bydel. Og der er stadig penge tilovers.

Det hele begyndte med et telefonopkald.

Verdens rigeste kvindeforening
I foråret 2000 befandt Kaja Thylin-Grönlund sig på ferie i Egypten, da hun blev ringet op.

Forkvinden for den lokale husmoderforening i Bromarv, en landsby i den sydfinske skærgård, fik et chok:

»Pludselig var vi 6,5 millioner euro (ca. 50 millioner kroner) rigere«.

En finsk avis havde opdaget foreningen - Bromarf Marthaforening - på listen over Nokias hundrede største aktionærer. Kursen på mobilselskabets aktier toppede på det tidspunkt, og avisen Hufvudstadsbladet skrev:

»Bromarf Marthaforening, verdens rigeste kvindeforening«.

Arv efter feminist
Hvor kom pengene fra? En halvfemsårig tidligere formand trak på skuldrene.

I 1950 havde hun modtaget en arv på foreningens vegne. Feministen Cely Mechelin, en af medstifterne af Marthaforeningen (navnet på den landsdækkende forening), var død samme år og havde foræret en del af sin formue til den lokale afdeling i Bromarv.

Formanden besluttede sig for at investere beløbet i aktier i en finsk virksomhed, der på det tidspunkt fremstillede dæk og telefonkabler: Nokia.

I halvtreds år lå værdipapirerne urørt i en skuffe. Hvert år udløste de dividender. Selve kursen var der ingen, der holdt øje med.

Ment som en reserve
Hvorfor ringede der ingen klokke, da Nokia udviklede sig til markedsførende inden for trådløse telefoner?

»Aktierne var ment som en reserve til usikre tider. Vi havde aldrig brug for dem. Praktiske bondekoner går ikke og spekulerer over aktiekurser. De sørger for, at deres økonomi er i orden«, siger Kaja Thylinn-Grönlund.

Bromarv er en tredive kilometer lang odde ved Finlands svensksprogede sydkyst, halvvejs mellem Helsingfors og Åbo.

På hele halvøen bor der otte hundrede indbyggere, de fleste af dem fiskere og bønder. I bykernen findes der én bager, én kiosk, ét værtshus og én sparbank.

Martha'erne, som kvinderne i Marthaforeningen kalder hinanden, blev hurtigt enige om, at aktierne skulle indfries med det samme.

De trommede landsbyboerne sammen for at tænke over, hvordan pengene kunne være til størst gavn for deres landsby. Det stod hurtigt klart, at Bromarv trængte til lejligheder. Disse skulle være økologiske.

»Boligerne skulle være lækre, for at folk gad flytte herud«, siger Thylin-Grönlund.

Alt er af træ
Marthaforeningens bestyrelse tog til bl.a. Sverige for at se på nogle økologiske bymodeller. Den nye bydel måtte under ingen omstændigheder blive til et eksperiment, understreger Kaja Thylin-Grönlund. Derfor holdt kvinderne under hele forløbet kortene tæt ind til kroppen.

»Vi kunne have udliciteret opgaven. Men vi valgte udelukkende at engagere lokale arbejdsfolk. Selv om det tog længere tid, så var det os, der beholdt overblikket«.

»Træ. Alt er af træ!«. Ulla og Ensio Talvila kigger fra deres sofa tilfreds ud over vigen, som ligger hundrede meter fra deres førstesalslejlighed. Da de så annoncerne om den økologiske bydel i Bromarv, var de solgt: »Det tog os to uger at flytte«.

I cirka et år har pensionistparret nu boet i den lyse lejlighed på 66 kvadratmeter, som er en del af Bromarvs nye økologiske bydel. Seks rummelige boligblokke på to etager huser i alt 20 lejligheder. Parret får leveret sin strøm fra en egen vindmølle i Nordfinland.

Når man kører ind i Bromarv, springer de pastelfarvede boligblokke ved vandet i øjnene med det samme. Ekoby Näckrosen (Økolandsbyen Åkanden), som bydelen hedder, ligger på fire tønder land i Bromarvs bykerne. Hver lejlighed har sin egen sauna.

Eget rensningsanlæg
Pia og Jari Nyholm bor med der