0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ny medicin testes på de fattigste

Verdens fattigste ender i stigende grad som forsøgspersoner for ikke-godkendt medicin.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Nigerianere sælger alternativ medicin i Lagos. Stadig flere fra de fattigste lande bliver forsøgspersoner for de vestlige medicinalfirmaer. - Arkivfoto: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flere og flere afprøvninger af medicin på forsøgspersoner gennemføres i fattige udviklingslande i Asien, Afrika eller Sydamerika.

Det er for svært at få forsøgspersoner nok i de vestlige lande.

Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Flest indere er forsøgspersoner
Indien, Kina og Brasilien er storleverandører af forsøgspersoner, og der er eksempler på, at halvdelen af de patienter, der tester et nyt, endnu ikke godkendt præparat, er indere.

De kliniske afprøvninger på forsøgspatienter er sidste fase, inden sundhedsmyndighederne godkender et nyt præparat.

»Sundhedsmyndighederne kræver stadig mere omfattende kliniske test for at godkende ny medicin, og det betyder, at vi skal bruge to til tre gange flere forsøgspersoner end for 20 år siden. Det kan være svært at skaffe patienter nok«, siger Anders Dejgaard, medicinsk chef ved Novo Nordisk til Kristeligt Dagblad.

Indien tjener penge på forsøg
Det amerikanske konsulentfirma McKinsey har for nylig advaret medicinalvarefirmaerne om, at de taber store penge, fordi det tager for lang tid at få ny medicin på markedet.

Løsningen vil være at lægge testningen af medicin ud til udviklingslande, anbefaler McKinsey, som anslår, at Indien om fire år vil kunne tjene omkring 10 milliarder kroner årligt på at lade befolkningen underkaste sig kliniske test.

Den indiske regering reagerede i januar ved at afskaffe en lov, der begrænsede adgangen til kliniske forsøg, så kun præparater, der var testet ufarlige i medicinalfirmaets hjemland, kunne testes på indere.

Pres på etiske regler
Denne udvikling vækker en vis bekymring i humanitære organisationer.

Her har man flere skandaler i frisk erindring, hvor medicinalfirmaer har brugt fattige befolkninger som forsøgskaniner i strid med de etiske regler, der skal respekteres i kliniske forsøg.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce